vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 17:20

De tol die deze zomer eist

Het regent en Kees kan eindelijk weer eens wandelen. Eenmaal thuis ziet hij wat de hitte teweeg kan brengen.

Zaterdag 18 augustus

Beste Monique,

Nu het buiten prachtig afgekoeld is en het weertype weer zoals het hoort te zijn, komen we eindelijk buiten. Ook ik.

Vanochtend heb ik voor het eerst sinds vele, vele weken weer kunnen genieten van mijn wandeling in het Beekhuizense Bos en het glooiende stuk natuur daarachter waar de heide bloeit. Daar zegt men wat: de heide. Die lijkt deze zomer nauwelijks of niet te willen bloeien.

Geheel in tegenstelling tot de vorige jaren, waarin de heideweelde volop schitterende, is het aantal paarse bloemetjes nu bijzonder dun gezaaid. Hele percelen, waar de heide anders zo rijkelijk bloeit, zijn gewoonweg kaal en bruin gebleven. Het is een saaie en troosteloze hap. Ik mis de heerlijke kleurenpracht waar ik in andere jaren zo van kon genieten.

Vandaag liep ik eindelijk weer eens over de prettig begaanbare paden. De stortbui van gisteren heeft een hoop goeds gedaan: geen trajecten meer met alleen maar mul zand, geen hoog opwaaiende stofwolken, maar een stevige ondergrond waarop ik vlot vooruit kon komen.

Sporen van de waterbreuk.

Daarbij snoof ik de heerlijke zoete geuren op die mij tegemoet woeien. Ook zag ik her en der weer een verse poel liggen, hetgeen drinkwater betekent voor de daar levende dieren.

Weer op ’thuisbasis’ stonden we voor problemen. De extreme hitte en lang aanhoudende droogte hebben in en om de huizen flinke materiële schade aangericht. Niet alleen aan de tuin, maar ook aan de constructieve elementen van onze woning, want die zijn door de gloeiend hete temperaturen en het gebrek aan vocht ernstig aangetast.

De woning heeft voor een groot deel nieuwe dakpannen gekregen, omdat we niet zeker waren over de conditie van het dak, want dit zag er enigszins vervallen uit.

We hadden een week eerder dakspecialisten ingeschakeld om na te gaan in hoeverre reparatie nodig was. Algauw constateerden de dakdekkers dat er oude pannen waren die spontaan in flinters uiteenvielen zodra ze werden aangeraakt!

Ze konden precies zien wat de oorzaak was: buitensporig hoge buitentemperaturen als gevolg van de continu felle zon die daarop heeft geschenen en een tekort aan atmosferisch vocht (regen). Deze hadden de stevigheid van de pannen geen goed gedaan. Gelukkig zaten er ook nog goede exemplaren tussen die niet vervangen hoefden te worden. In totaal waren de dakdekkers vier dagen volop aan het werk om alles te repareren. Zelfs de nok van het dak moest worden rechtgetrokken!

Inmiddels zijn de werkzaamheden afgelopen en kunnen we met een hersteld dak voorlopig ‘safe’ verder.

Ook het metselwerk van het trappetje dat van het terras naar het gazon loopt, is bros geworden. Het brokkelt af en er zijn verzakkingen opgetreden. Metselspecie en bakstenen lijken een ‘beschuit-achtige’ structuur aan te hebben genomen. We maken ons ernstig zorgen dat dit trappetje een keer in zijn geheel zal bezwijken.

Ook de terrasdeuren sluiten nauwelijks meer. Ja, zelfs meer deuren naar buiten klemmen of gaan nauwelijks meer dicht. Sluitstrippen zijn kromgetrokken, hele deuren vervormd! Scheef hangend in het lood is het zwoegen geblazen om een deur naar buiten te sluiten. Je moet tillen om het slot goed erin te krijgen. Mijn ouders vrezen echter dat het hele huis aan diverse kanten onderhevig is aan verzakking.

We wachten af tot er meer regen en afkoeling gaan komen en daarna zullen we eens bekijken wat de gevolgen van deze hete zomer zullen zijn. Herstelt alles zich of moeten we alles straks laten herstellen?

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.