vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

25 augustus om 16:25

Diamanten huwelijk

Donderdag 29 september

Beste Monique,

Donderdag beleefde ik een totaal andere dag. In eerste instantie is het weer eindelijk omgeslagen. Eindelijk!

De zwoele warmte en vinnig stekende zon van gisteren zijn verdreven. Koelere lucht, wind en jagende grijze wolken zijn ervoor in de plaats gekomen. En ’s avonds begon er lichte regen te vallen. Ik voelde de rust in mij geleidelijk terugkeren. Wat scheelt dat toch als het eindelijk ander weer is!

De regen is weliswaar nog niet wat het moet zijn, maar met kleine beetjes kunnen we ons al enigszins tevreden stellen. Gelukkig blijkt neerslag überhaupt nog mogelijk in ons land, na vele weken droogte.

60 jaar getrouwd
Het belangrijkste echter was dat mijn ouders vandaag hun zestigjarige huwelijk hebben gevierd. Zestig jarig huwelijk? Ja, zestig jaar bij elkaar! Het diamanten jubileum is gehaald!

Allereerst heb ik mijn ouders uitbundig gefeliciteerd. Later in de ochtend arriveerden mijn broers voor een plechtig moment.

Wanneer je zestig jaar getrouwd bent, is het gebruikelijk en traditie dat de burgemeester op bezoek komt. En dat ging bij ons gebeuren. Inmiddels had mijn moeder koffie en taart klaar staan.

Burgemeester op bezoek
Even later zag ik een donkere wagen voorrijden. Er stapte een keurige dame uit met een grote ambtsketting om: de burgemeester. Ik besloot haar als eerste te verwelkomen. Ik opende de voordeur en begroette haar. Ik liet haar binnen. Aldra merkte ik dat de burgemeester een hartelijke, spontane en stijlvolle vrouw is. Iemand bij wie ik me snel op mijn gemak voelde.

Toen zij haar jas uitdeed, bood ik haar een stoel aan. Met de burgemeester was een persfotograaf gekomen van het lokale dag- en weekblad. Ikzelf had ook een camera bij me.

Mijn ouders verschenen. De burgemeester stond weer even op en schreed naar mijn ouders toe. Zij schonk hen een prachtig boeket. Op dat moment namen de persfotograaf en ik een een foto.
Een moment om nooit te vergeten.

Mooi gesprek met burgemeester
Met ons allen zaten we in de huiskamer en geraakten in gesprek. We haalden herinneringen op uit het verleden en ik had een aantal vragen, die ik de burgemeester stelde.

Al pratende geloof ik dat ik haar heb horen vertellen hoe zij zich verbaasde over de fysieke en geestelijke conditie van mijn ouders. Een groot geluk, want het blijkt dat het niet zelden voorkomt dat echtparen, die hun diamanten huwelijk vieren en hoog bezoek krijgen, hun plekje moeten delen in een verzorgingshuis.

Enige tijd later vroeg ik de burgemeester of zij geïnteresseerd was in het bekijken van mijn tekeningen. Het aanbod werd niet afgeslagen, dus ik kwam met het grote album.

Ze bewonderde de platen en genoot bij het zien van elke tekening. Ik legde haar uit dat ik beroepstekenaar ben en in opdracht van particulieren woonhuizen op papier uitwerk.

Het mooist vond de burgemeester de tekening, die ik vorig jaar had gemaakt voor een klant die aan de Keizersgracht woont: een rij grachthuizen. Ik had deze tekening toentertijd ook online laten plaatsen.

Afscheid
Na een klein uur levendige gesprekken met de burgemeester te hebben gehad, alsmede met mijn broers, brak het tijdstip aan om afscheid te nemen. Eerst van de burgemeester en later van mijn oudste broer. Mijn andere broer bleef nog even en zag kans mij te helpen met een computerprobleem. Hij heeft aardig wat verstand van het soort computer waarmee ik werk, want mijn broer heeft net zo’n apparaat.

Na enige tijd geconcentreerd te hebben geploeterd met menu’s, opties, functies en diverse commando’s, is het hem tot grote vreugde gelukt het euvel in het programma te verhelpen. Nu kan ik weer meer plezier beleven aan mijn computer.

’s Middags, na de lunch, vertrok mijn broer en ik bedankte hem voor al het werk dat hij had verricht.

Ik besloot iets moois te gaan maken voor mijn ouders. Iets lekkers. Na drie kwartier kokkerellen was het klaar. Ik heb muffins gebakken. Tien stuks in totaal. Dat het bakken slaagde, bleek toen zij de muffins hadden geproefd. Zij uitten alle lof en ik was dolblij dat mijn ouders er zo van hadden genoten.
Ikzelf had er ook een gegeten en zelfs ik verbaasde me hoe lekker het bakresultaat uitpakte.

En daarmee kon deze feestelijke dag niet meer stuk.

Tekening Friese boerderij
Verder wil ik de lezer niet onthouden van een tekening, die ik afgelopen voorjaar heb gemaakt. Het betreft een traditionele Friese boerderij ergens in het midden van Friesland. Het is een stolp, die omstreeks 1890 is gebouwd. In die boerderij woont familie van de klant, die mij opdracht gaf voor dit werkstuk.

Ik heb deze tekening heel lang niet online kunnen plaatsen, omdat deze pas in een later stadium geschonken zou worden aan de bewoners van die boerderij. Het moest een verrassing blijven. Ik achtte de kans niet gering dat deze mensen mijn blogs zouden volgen. Ik wilde daarmee voorkomen dat zij de tekening voortijdig zouden tegenkomen voordat ze deze in ontvangst zouden nemen.

Hartelijke groeten,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.