vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

24 december om 10:00

Dossier dochter: Ho ho ho

"Dan is er nog een tweedaags programma dat nauwkeurig gepland dient te worden"

dossier dochter hohoho

 

“Ho ho ho”, zegt de Kerstman. “Ho ho ho”, antwoordt mijn dochter. Terwijl we al vanaf begin december voorbereid worden op feestelijke feestdagen, zie ik de bui van veel gedoe al naderen. 

Persoonlijk vind ik het een vreemd fenomeen. Naast allerlei rituelen met een boom, lampjes en dergelijken, wordt er vooral aangestuurd op veel eten en volop samenzijn. 

Een gezamenlijke, urenlange dis vol vreemde happen, anders dan de overige 363 dagen, dat is al een uitdaging voor mijn dochter. Niet alleen voor haar, ik word er zelf ook niet blij van. Dus waarom zou ik dit dan wel van haar verwachten? Nu stam ik gelukkig af van een behoorlijk eigenzinnige en dwarse familie, dus wij gaven en geven er onze eigen draai aan. Een stuk relaxter.

Dan is er nog een tweedaags programma dat nauwkeurig gepland dient te worden en vervolgens stapsgewijs afgewerkt. In het verleden hield ik daarbij al rekening met het inplannen van vrije uren voor niks anders dan rust. Die gelden ook voor de dagen daarna, waarin niets moet, maar bijgetankt kan worden van twee dagen met ‘prikkels to the max’.

Op de basisschool was er dan ook nog het fenomeen kerstviering. In mijn tijd (ruim 40 jaar geleden) bestond die uit het vertellen van het Kerstverhaal door de juf of meester in een klaslokaal, tl-licht uit ter verhoging van de sfeer. Soms stond er een kaarsje op mijn tafeltje. Wat een feest.

Tegenwoordig worden er hele toneelstukken opgevoerd, vaak voorafgegaan door dikke discussies wie dit jaar Maria en Jozef mogen uitbeelden. Met boze blikken van wie tot de rol van ezel wordt gebombardeerd. Mijn dochter ambieerde overigens geen enkele rol.

Dan was er ook nog het fenomeen gezamenlijke kerstlunch of -diner op school. Elk kind nam iets mee: hartstikke leuk. Ik vond het altijd wel vermakelijk en bekeek graag de lijsten die op de klaslokaaldeur hingen, waarop ouders tijdig(!) moesten aangeven welk smakelijk hapje hun kind zou meenemen. Van gezonde fruitprikkers tot poffertjes, van Hollandse feestkost tot internationale en onbekende hapjes. Ik vulde standaard elk jaar ‘focaccia’ in en kocht dan een aantal van die broden bij de Lidl, knalde ze in de oven (ja mensen, er moest ook nog gewerkt worden voor de baas) en wist dan in ieder geval zeker dat mijn dochter iets zou eten.

Doorgaans was het al uiterst rumoerig in de klas, de kerstviering deed er dan nog een schepje bovenop. Ik haalde dan ook elk jaar een compleet leeg kind van school dat bovendien honger had. Nee, eten deed ze niet in die chaos, op wat stukjes focaccia van mama na (als ze die al kon bemachtigen). Aan de andere kant scheelde me dit een kotsmisselijk kind thuis, dat van alles door elkaar heen, in een razendsnel tempo, in de mond had gepropt. Daar bleek menig kindermaagje niet tegen bestand.

Op de middelbare school is de kersviering afgeschaft en dat scheelt een hoop Maria-, Jozef- en ezelgedoe. De Kerstlunch of -diner doe je maar thuis, want daar heb je twee dagen ruimschoots de tijd voor. De kerstviering bestaat op haar huidige school uit een actief spel, met enkele verklede leerkrachten. Altijd goed voor een portie puberale (hilarische) kritiek. 

Ook al is  ze enkele jaren ouder, nog steeds houd ik rekening met haar. De tweedaagse planning wordt meermaals uitgelegd en op een bord geschreven. Rust is nog steeds hard nodig. Wanneer die ‘ho ho ho-man’ op zijn retour is naar de noordpool, ligt mijn dochter doorgaans weer ho ho ho op bed. In het kader van ‘vrede op aarde’ laat ik haar dat lekker doen. Even bijtanken voordat de volgende feestelijke gebeurtenis op de agenda staat. Iets met vuurwerk en een hoop herrie. Dat is niet ho ho ho, maar Ho! Hoo! Hoooooo!

In ‘Dossier Dochter’ blogt Rikkie (52), moeder van de autistische Jessie (15), wekelijks over de hordes en de hobbels van een leven met een dochter met autisme.

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.