vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 februari om 16:02

Down

Donderdag 18 februari 2021

Beste Monique,

De gevreesde uitspraak van mijn buurtgenoot die ik afgelopen zondag in het bos tegenkwam met aan haar hand een jongetje, is helaas uitgekomen. 

Vandaag oogde het buiten intens somber en sfeerloos en in de middag begon het duchtig te regenen en te waaien. De temperatuur steeg flink naar zo’n tien graden Celsius. Hierdoor vond ik het buiten klam aanvoelen na al die prachtig tintelende, verkwikkende vrieskou van vorige week. Wat een domper! Hoe bestaat het! Al het heerlijke winterweer weg!  

Direct invloed op gemoed
Deze drastische weeromslag die sinds dinsdag plaatsvond, oefende direct invloed uit op mijn gemoed. Ik voelde mij helemaal down.
In huis vond ik het ’s middags ongezellig en saai. Ik probeerde contact te zoeken bij mensen hier in de buurt maar dat lukte niet erg. Ik vond geen geruststelling of meeleven.Toevallig zag ik buiten mijn buurvouw rondlopen bij wie ik altijd mijn hart kan en mag luchten als ik in moeilijkheden verkeer. Ze is een hele lieve vrouw. Ook nu hoopte ik dat te doen omdat ik me door die hoge buitentemperatuur zo ongelukkig voelde .

Grapjes
Helaas, ditmaal haalde ik bakzeil. Zij vond die zachte lucht juist heel plezierig, omdat ze nu eindelijk wat werkjes in en om het huis kon doen. Ik legde haar uit hoe naar ik het vond dat de vrieskou weg was, maar dat scheen zij niet te begrijpen. Beter gezegd ze ging grapjes maken.

“Nou, “zei ze, “dan ga je toch in Alaska wonen?”

“Wat is dat nou voor een antwoord,” reageerde ik ietwat geïrriteerd, “Dan ga je toch in Alaska wonen? Dat is toch geen leuke opmerking?”

“Waarom niet?”, vroeg zij.

“Je moet gewoon geen grapjes maken. Dat vind ik niet fijn. Kortom, ik vind het misselijk dat de vorst veel sneller verdwenen is dan ze aanvankelijk hadden voorspeld en dat het buiten nu zo warm is geworden.”

Snel liep ik door. Dan maar naar mijn ouders. Zij zijn tenminste voorspelbaar en vertrouwd. Even later dronk ik samen met mijn  moeder een heerlijk kopje thee.

Zo vond ik toch nog een klein beetje verstrooiing en afleiding op deze zo lange, donkere, regenachtige dag.

Hartelijke groeten,

Kees


Prikkels

Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees eerder depressieve gevoelens kan krijgen van kleine en grote veranderingen. En dat die gevoelens vrij hard binnenkomen. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme Bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme Bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.