vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 juni om 19:15

Een culinaire reis om de wereld

Kees onderneemt een culinaire trip naar de Provençe, China en Griekenland.

Vrijdag 21 september 2018

Beste Monique,

Vandaag ga ik op reis. Wat? Kees, op reis?

Ja, ik ben op reis voor een kortstondig culinair avontuur. Het bijzondere hieraan is dat ik in drie dagen tijd even flink de halve wereldbol afreis om verschillende lekkere maaltijden te eten, opgediend in mooie porties. Het betreft hier geen suffe nouvelle cuisine met onbenullige liflafjes zoals dat al jaren lang in vele trendy eethuizen het geval is.

Allereerst is er aanleiding tot meer vreugde. Mijn vader is snel aan de beterende hand. Het ergste van de verkoudheid is zowat voorbij.

Ook het weer is eindelijk goed. Het is omgeslagen. Alvorens dat gebeurde, maakte ik vanochtend vroeg een voor de tijd van het jaar ronduit bizar fenomeen mee. Ik constateerde storm bij 20 graden celsius. Met dikke dreigende wolkenmassa’s. En dat om 8.00 uur! Ik kon in mijn overhemd met korte mouwen zo naar buiten! Zoiets had ik nog nooit meegemaakt in september!
Tevens moest ik oppassen dat ik geen zware tak op mijn hoofd kreeg! Zó hard woei het!

Gelukkig werd dit laatste restje buitensporige warmte snel opgeruimd en barstten er fikse buien los. In de middag trokken deze weg en klaarde de lucht op. Het werd droog en beduidend frisser. Wat een verademing buiten! Ik ben meteen mijn wandeling gaan maken.

En nu, tegen de avond, ben ik in de Franse Provençe aangeland. Niet ver van het plaatsje Vinon, aan de voet van de Montagne de Lubéron. Ik ga een gratin d’Aubergine eten. Die maakt men in de oven klaar. Bij dit gerecht passen gekookte aardappelen en een frisse salade aux crudités.

Ik ben benieuwd dit gerecht te proeven. Het schijnt dé specialiteit van deze streek te zijn die niet alleen beroemd is om haar wijn en lavendelvelden, maar ook om de prachtige tomaten en aubergines die er in het wild groeien.

Morgen overbrug ik een enorme afstand. Ik ga van de Provence helemaal naar Hong Kong voor een authentieke Chinese wokmaaltijd. Oosterse groenten die in een wok geroerbakt zijn met daarbij Chinese spruitjes en diverse champignons. Ook zitten er cashewnoten in. Dat alles gecompleteerd met zoete sojasaus (ketjap manis).

Bij de wokmaaltijd worden merkwaardigerwijs aardappelen geserveerd. Geen rijst of mie. Schijnt er niet in te horen, zegt men. Verder is het bijzonder dat zowel de Provençaalse gratin d’aubergine als de maaltijd in Hong Kong vegetarisch zijn. Ze bevatten geen vlees of vis.

Pas zondag eet ik weer een maaltijd met wat vlees erin in de vorm van fijn gekruimeld rundergehakt.

Trouwens, zondag bevind ik me in Griekenland op een eiland in de Egeïsche Zee. In een zeer schilderachtig dorpje aan de kust. Een onbedorven schoonheid, zo luidt het in de reisgids. Witte huizen, kerkjes met koepels en Griekse windmolens en vele, ja vele bouwsels dragen blauw geverfde luiken en deuren.

In de avond, wanneer ik daar dan mijn lang gekoesterde maaltijd ga proeven, neem ik mijn intrek in een traditionele taveerne die zich specialiseert in het klaarmaken van Griekse macaronischotels. De ‘Pastizio’: een macaronischotel in een vuurvaste schaal van grote elleboogmacaroni met daarin tomatensaus, paprika, rundergehakt die gekruid worden met anijs en tijm.

De Pastizio zet men na het bereiden van de saus en macaroni-ellebogen in een voorverwarmde oven. Voor een royale ‘gratin’ giet men vlak voor het roosteren in de oven over de bovenste laag macaroni nog eens een bechamelsaus van kaas en oregano. En dan laat men de Pastizio ongeveer een klein half uurtje in de oven stevig grillen.

Het water loopt mij nu al in de mond.

Zodra de macaroni uit de oven wordt gehaald, serveert men er onvermijdelijk ‘choriatiki’ (Griekse dorpssalade) bij met tomaat, brood en fetakaas.
“Kalí Orexí!” Dat is Grieks voor “Een heerlijke maaltijd toegewenst!”

Al met al verheug ik me enorm op deze korte maar indrukwekkende kookreis.

Maandag keer ik weer terug in Nederland, want dan eet ik biefstuk met spruitjes en gekookte aardappelen.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.