vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

7 juli om 14:17

Een echt groot pronkstuk

Kees heeft de laatste en moeilijkste tekenopdracht van 2017 voltooid

Vrijdag 1 december 2017

De moeilijkste tekenopdracht van 2017

Beste Monique,

Gisteren was het een grote dag. De dertiende (!) tekenopdracht van dit jaar was helemaal af.

Na bijna een maand onafgebroken te hebben geploeterd om dit werk te voltooien, kan ik sinds gistermiddag met een bijzonder voldaan gevoel het resultaat aanschouwen.

Naar mijn idee vind ik de tekening tot de echte grote pronkstukken horen.

Men moet zich echter niet afvragen hoe die afgelopen vier à vijf weken me zijn vergaan. Deze opdracht was niet alleen de laatste van 2017, maar onbetwistbaar ook de moeilijkste.

Had ik aanvankelijk gedacht dat het straatje in Volendam met de rij huizen aanzienlijk gemakkelijker zou zijn dan de vorige opdracht (de Spiegelgracht in Amsterdam), het uitwerken van dit tafereel vergde meer concentratie dan ooit tevoren. Het correct uitrekenen van verhoudingen en afmetingen hebben me ontzettend veel energie gekost. Het was een tekening, waarin het kleinste detail geen halve millimeter mocht afwijken van het fotovoorbeeld.
Alles moest er dan ook messcherp op staan. Dikwijls heb ik metselwerk, straatklinkers, dakpannen meerdere malen over moeten doen. En daar is heel, heel veel tijd in gaan zitten.

De vorige week betekende een week vol tegenslag. Het was bijzonder onrustig in de buurt. Bij mijn buren waren tuinmannen actief, die af en toe met een zware machine werkten. Het terras van mijn buren onderging een metamorfose. Het werd uitgebreid en er kwamen nieuwe tegels in, die moesten worden gladgeschuurd. Gedreun en gebrom waren het gevolg. Daarnaast moesten andere tuinen vrij worden gemaakt van de laatste gevallen bladeren en ander vuil. U begrijpt het al: dat betekende langdurig luidruchtige bladblazers.

Een klein eindje verderop was een huis dat sinds augustus een grote verbouwing voor de kiezen kreeg. Dat leverde ook een oorverdovend gebonk en getimmer op.Ik werd tureluurs van de geluidsoverlast. Het tekenen werd flink verstoord. Spanningen bleven niet uit. Privé zat het daardoor ook niet meer snor.
Het afgelopen weekeinde moest ik veel verwerken om tot rust te komen.

Zondag ging het het gelukkig weer een stuk beter en daarna helemaal. Ik kon het tekenen ongestoord voortzetten met als gevolg een glorierijke donderdag 30 november 2017.

Wat na deze tekening? Dan neem ik een maand rust. Echt rust. Ik merk dat mijn ogen oververmoeid zijn. Die mag ik voorlopig niet meer overbelasten.

Pas in de aanstaande januarimaand ga ik weer beginnen. Na Nieuwjaarsdag. Gelukkig heb ik al een aantal nieuwe opdrachten in de wacht kunnen slepen.

Hartelijk dank daarvoor, nieuwe klanten! Ik kan voorlopig weer aan de slag.

Vriendelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.