vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 18:16

Een echte beloning

Donderdag 29 augustus 2019

Beste Monique,

Vreugde heeft vandaag de overhand gekregen. Vreugde? Ja, vreugde. De hittegolf die de afgelopen dagen het gebruikelijke, prettige leven onmogelijk maakte, is afgelopen. Het is buiten niet meer warm! O, wat heerlijk is dat!

Deze positieve verandering had meteen grote gevolgen voor mij: ik heb een groot deel van de dag getekend. Volop! Dit was een ware inhaalslag na drie dagen niet te hebben gewerkt. Ik slaagde er zelfs in een heel dak af te krijgen! Het resultaat pakte ronduit fraai uit met als gevolg dubbele vreugde.

Het dak is een belangrijk onderdeel van de eerste tekening van de grote dubbelopdracht, waar ik mij voor geplaatst zie. Het dak is het moeilijkste van beide afbeeldingen. Zodra deze voltooid is, zal naar verwachting de rest aanzienlijk minder moeilijk zijn. We zullen zien!

‘Kees, het komt goed’
Gedurende de dagen dat het zo warm was en ik me lusteloos voelde, probeerde ik de ledige uurtjes vol te maken met kleine huishoudelijke werkjes of het oplossen van een woordzoeker in een puzzelboekje. Helaas lukte het me niet de hele dag daarmee bezig te zijn. Het turen op een woordzoeker of quizfilippine pakte al gauw vermoeiend uit.
Gelukkig kon ik bij mijn ouders terecht als de nare gevoelens me al te gortig werden. Ze stelden me gerust.

“Kees, het komt goed,” zeiden ze. “De koelere lucht komt eraan. De weermensen hebben het stellig gezegd. Alleen, het gaat misschien niet zo vlug als je had gedacht. Echter, het wisselvallige en frissere weer zal ons land heus wel bereiken. Morgen zal je het merken, want dan is het totaal anders. Je kan het nu niet geloven, maar het gebeurt! Je weet, met het weer is het altijd zo dat je ontzettend veel geduld moet hebben. Wij allemaal trouwens. Voor niemand is het leuk als de hevige warmte buiten te lang aanhoudt.”

Mijn ouders leken gelijk te hebben.

Dikke druppels
Hoewel het gisteravond om acht uur nog verlammend heet was, voltrok zich een uur later een wonder. Na meer dan een week droogte regende het buiten. En hoe! Dikke druppels vielen op het dak. De bui duurde echter niet lang. Hooguit een paar minuten en ineens was deze voorbijgetrokken. Jammer.

Maar ’s nachts kwam onverwacht het grote werk met donder, bliksem en nieuwe plensregen, die mijn nachtrust onderbraken. Ik wist niet wat ik hoorde! Het ging buiten flink te keer. Dit wekte een zekere opluchting in me op. Met een verlossing van alle vervelende gedachten en tergende gevoelens, die mijn stemming zo bepaalden.

Na ruim een half uur was ook deze regen afgelopen en kon ik met een tevreden gevoel in slaap vallen.

Geweldige oppepper
Vanochtend keek ik op de neerslagmeter hoeveel regen er sinds gisteravond was gevallen. Ik was verbijsterd. Ik tapte 7 millimeter af. Dat had ik niet gedacht! Ik schatte dat het veel minder was, zo in de buurt van 2 à 2,5 millimeter.

Deze 7 millimeter is voor de natuur een geweldige oppepper. Vanochtend kon ik dan ook eindelijk mijn wandeling gaan maken. Alle struiken, bomen, planten en paden in het natuurgebied van Beekhuizen zagen er zoveel beter uit dan toen ik daar de laatste keer liep.

Ik hoop dat we dit zo mogen blijven houden!

Morgen ga ik verder met tekenen. Ik verheug me op de volgende werkfase.

Hartelijke groeten,

Kees

Prikkels
Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees eerder depressieve gevoelens kan krijgen van kleine en grote veranderingen. En dat die gevoelens vrij hard binnenkomen. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme Bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme Bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.