vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

17 augustus om 08:08

Een moeilijke zomerperiode

De brieven van Kees

Beste Monique,

Drie weken heb je niks van me gehoord en dat had een reden. Ik werkte aan een zeer grote tekenopdracht die ik voorlopig geheim zal moeten houden. Men heeft mij aangeraden geen foto van deze opdracht op Facebook te plaatsen totdat het werkstuk eenmaal is gegeven. Inmiddels is het werk af. Nu heb ik mijn rust hard nodig, want het gaat helaas niet zo goed met mij. Beter gezegd, ik ben volledig ingestort.

Ik voel mij lamlendig en alles lijkt momenteel uitzichtloos.

Men zal het inmiddels begrijpen: de verlammende hitte die deze zomer kenmerkt, maakt mij vreselijk van streek en zelfs depressief! Om mij heen zie ik de natuur achteruit gaan. Planten, struiken en zelfs bomen worden bruin. Het blad is verdord of hangt geheel slap. Onlangs had ik een nieuwe boom in mijn tuin aan laten planten en ook deze heeft te lijden van de heersende weersomstandigheden. Het blad kleurt rood tot bruin en valt er zelfs af. Ik houd mijn hart vast of de boom het zal redden.

Al geef ik de kwetsbaarste planten en struiken iedere avond (rond 20.00 uur) met de tuinspuit de juiste hoeveelheid water, de gewassen lijken er niet beter van te worden.  Daar komt bij dat ik mij zorgen maak over de drinkwatervoorziening in ons land. Ik hoop dat het niet zover komt dat we straks strenge restricties krijgen en geen water meer mogen gebruiken. Want water hebben we juist hard nodig om ons lichaam van voldoende vocht te voorzien! Zeker met zulke hitte!

En nu wacht ik – en wij allemaal – op koelere dagen en regen. Hoewel ze voor vandaag minder hoge temperaturen hebben voorspeld, is het hier in Velp warm gebleven. Vanochtend ben ik er met de fiets op uit geweest om in een groot tuinwarenhuis een wespenlokker te kopen en lokvloeistof. Halverwege de trip overviel mij de hitte. Ik kon mijn boodschap nog net halen, maar thuisgekomen bleek ik kletsnat. Ik waste me meteen en dronk flink wat water.  Kort na mijn koffie uurtje, om 11.00 uur, was het buiten – bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 80 procent – 28 graden. Niet te harden!

Doch in de middag gebeurde er iets waarvan ik aanvankelijk goede hoop begon te krijgen. Dikke wolken pakten zich samen en er passeerde een regenbui. Het koelde af naar 21 graden. Helaas duurde deze ‘opfrissing maar kort, want vanaf 14.00 uur brak de zon weer door en sloeg de hitte opnieuw in volle hevigheid toe. Ook nu (19.00 uur) vind ik het buiten niet lekker.

Er is maar één ding waar ik naar verlang: koud, nat en herfstig weer! Ik kijk er zo naar uit om weer ‘normaal’ te kunnen leven!

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.