vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 13:36

Een schattig tuinhuisje

Dinsdag 16 februari 2016

Beste Monique,

Vandaag is mijn klant langsgekomen voor het in ontvangst nemen van de tekeningen.
Wat vond zij ze prachtig! Zelfs zo dat ik meerdere opdrachten van haar zal krijgen, zoals onder andere een grachtenpand in Amsterdam.

Nu hoop ik dit voorjaar weer eens naar Amsterdam toe te gaan. Een trouwe koper van mijn tekenwerk heeft me – nu bijna een jaar geleden – uitgenodigd voor een vaartocht door de grachten in zijn privé-boot uit dank voor het werk dat ik hem had geleverd. Het is er nog steeds niet van gekomen vanwege een drukke agenda wederzijds.

De Konijn
Dit is de uitleg van het onderwerp van de tekeningen die ik recentelijk heb gemaakt en die ik vandaag mijn klant mee had gegeven.

Op een A3-vel (30 x40 centimeter) is een villa te zien in klassieke landhuisstijl. Het huis staat even buiten het centrum van Lunteren. Het heet ‘De Konijn’. Links op de tekening ziet men een sculptuur van een blauw konijn, dat daar werd neerzet ten tijde van de bouw van het huis in 1915.

Daar is de woning ook naar genoemd.

Op de tweede tekening zie je de aparte binnentuin (op A4-formaat, 20 x 30 centimeter). Deze bevindt zich aan de zijkant van de villa. In de binnentuin is een weelde van planten, bloemen en kruiden te bewonderen. Aan de overkant van de ingang, met het bos op de achtergrond, prijkt een prieeltje. Ook hieronder heb ik ‘De Konijn’ gekalligrafeerd om aan te tonen dat deze tuin bij het huis hoort.

Het tekenen van deze tuin heeft mij enorm veel inspanning gekost. Het was een gigantisch monnikenkarwei om dit zo precies mogelijk op papier uit te werken.

De tweede tekening was eerlijk gezegd moeilijker dan de eerste, met het huis en standbeeld van ‘De Konijn’.

Depressiviteit

En men moet zich niet afvragen onder wat voor omstandigheden het werk geschiedde.

De afgelopen tijd was het buiten niet altijd even rustig. Het had een paar keer duchtig gestormd, waarbij het windgeloei bijzonder storend kon zijn. Depressiviteit als gevolg van het aanhoudende te zachte weer bemoeilijkte de concentratie op het werk nog eens extra.

Ook was er een middag waarop een grote vloeistofpomp bij de buren in actie kwam en uren achtereen voor een hevig gebrom zorgde. Maar de sloopwerkzaamheden van vorige week die in onze buurt plaatsvonden, leverden veruit de meeste overlast op waardoor ik onmogelijk verder kon met tekenen.

Rust voor volgende project
Nu heb ik weer alle rust om aan het volgende werk te beginnen. Het is wederom niet gemakkelijk. Het is een vrijstaand huis in Santpoort, dat gebouwd is aan het begin van de jaren dertig. Het dak is zoal verschrikkelijk moeilijk vanwege een ingewikkeld pannenpatroon. Daarbij moet ik alles in sterk perspectief op papier zetten. Dat is een hele rekenarij. Na het dak volgt het tweede zware onderdeel: metselwerk en bakstenen waar het huis zo rijk aan is. Als laatste komen de vensters met strak en regelmatig latwerk.

Zodra het huis af is, moet ik wachten met de voltooiing van deze tekening. In het voorjaar krijg ik opnieuw foto’s van mijn klant. Foto’s van het huis met bomen en tuin in voorjaarstooi.
Dan kan ik het werk voortzetten.

Ik denk dat die tekening pas eind juni online zal verschijnen.

Dag Monique!
Kees

Prikkels
Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees zich ontzettend kan ergeren en druk kan maken over het weer dat niet past bij de tijd van het jaar. Of ontzettend gestoord worden door harde geluiden. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Ze kunnen zelfs depressieve klachten krijgen. Herkenbaar? Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme Bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.