vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 17:33

Een uitputtende slag

Dinsdag 24 september 2019, Velp

Beste Monique,

Al mogen de weekeinden wellicht voor velen een heerlijke onderbreking zijn geweest, voor mij waren deze dagen een ware uitputtingsslag.

Ik heb namelijk volledig vast gezeten met mijn tekening. Meerdere keren zelfs. Na een voorspoedig verloop constateerde ik afgelopen zaterdag dat de tekening te smal was in verhouding tot het vel papier. De marge van het wit op het papier bleek zowel links als rechts van de tekening veel breder uit te vallen dan de marges boven en onder.
Ik ergerde me enorm aan zo’n ‘smalle’ tekening en kon hiermee niet volstaan.

Martelwerk!
Het enige dat erop zat was om de tekening aan iedere zijde met twee centimeter te verlengen. Pas dan krijgt het werkstuk de juiste verhoudingen met betrekking tot het vel papier. Het uitbreiden van de tekening was een gigantische klus. Een mega-klus mag je wel zeggen. Martelwerk! Ik ben er een paar keer flink op afgeknapt. Ik voelde me moedeloos en stortte in.

Hoe nu verder? Wil ik eigenlijk nog wel doorgaan met deze opdracht?

Ik heb heel, ja heel veel buisconstructies, stalen frames met glasplaten en honderden zitjes moeten tekenen. Soms heb ik ze diverse keren over moeten doen omdat ik de lijnen er niet echt mooi strak op kreeg.
Het weergeven van kleurnuances met licht-donker-effecten was evenmin een leuke opgave.

Aantrekkelijk is het niet
Heel veel buisconstructies? Stalen frames? Honderden zitjes…? Ja, ingewikkelde buisconstructies, stalen frames, en honderden, honderden zitjes, want momenteel teken ik niets anders dan de Johan Cruijff ArenA! Voor velen een uniek en veelbelovend vooruitzicht.

Hoe bijzonder deze opdracht ook mag wezen, een erg leuk en aantrekkelijk onderwerp vind ik het niet. Een modern voetbalstadion is allesbehalve een interessant onderwerp voor een tweedimensionaal kunstwerk. Trouwens, sportstadions hebben mij sowieso nooit aangesproken. Het zijn moderne, saaie, zakelijke gebouwen waarbij het louter om de functie ervan draait.

Hier proberen ze veel, heel veel mensen bij elkaar te krijgen, opdat zij een spannend en opwindend schouwspel gade kunnen slaan, waarbij er bij het publiek de nodige aandacht wordt opgewekt voor enkele accessoires, zoals de sponsor-reclameborden.

Maar om zo’n enorme kijk-kuip zo strak mogelijk op papier te krijgen…….dat is allesbehalve een gemakkelijke opgave.

Moeilijkste tekenopdracht ooit
Eerlijk gezegd beleef ik er geen plezier aan om dit type gebouw op papier te zetten. Elke dag zie ik er als een berg tegenop en als ik een fase af heb, dan ziet het er niet zo spannend uit als het tekenonderwerp waar ik anders zo dol op ben, namelijk huizen en gebouwen van architectonische schoonheid en historische waarde.

Goed, ik doe het toch maar. Maar dit is éénmalig, want het tekenen van de Johan Cruyff ArenA is de moeilijkste tekenopdracht die ik ooit heb gehad!

Wat een blijdschap zal het geven als deze tekening af komt met daarna het fijne vooruitzicht om weer ‘vertrouwde’ opdrachten te maken waar ik zo van geniet.

Dat ik na dit werk rust ga nemen, staat wel vast!

Hartelijke groeten,

Kees

Autisme en Werk
Voor Kees betekent tekenen: werk. Veel autisten worstelen met het vinden van een passende werkplek. Daarom helpen bedrijven als Jobstap en ITvitae autisten met het vinden van een passende werkplek. Zo zet Jobstap alle bedrijven op een rijtje die een plekje vrij hebben en hun mensen begeleidt in hun baan. En zorgt ITvitae niet alleen voor een leertraject in de IT voor hoogfunctionerende autisten, maar proberen ze op die manier deze mensen ook een baan aan te bieden. Of binnen het eigen bedrijf of op een plek waarvan ze weten dat je persoonlijk begeleid wordt.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.