vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 juni om 12:49

Een woonbasiliek te Zweeloo

In Zweeloo staat een huis.. Kees maakte een tekening van deze 'woonbasiliek' uit 1679

Zaterdag 20 oktober 2018

Beste Monique,

Ziehier de tekening van de maand. Het stelt een echte historische Drentse hoeve voor in het plaatsje Zweeloo, helemaal in oostelijk Drenthe.

Klik op de afbeelding om meer te weten te komen over Zweeloo, Drenthe!

 

Mijn opdrachtgeefster vertelde me dat deze prachtige woonbasiliek uit maar liefst 1679 dateert. Dat geloof ik graag. Er waren aanvankelijk twijfels of dit wel het oorspronkelijke huis betrof of dat de huidige boerderij niet later was gebouwd, nadat de 17e-eeuwse boerderij verloren was gegaan.

Aan de hand van het foto-voorbeeld dat mijn klant enige tijd geleden heeft opgestuurd, maakte ik op dat de boerderij wel degelijk 17e-eeuws is. Alleen de vensters en dakramen zijn van later. De vensters op de benedenverdieping dateren vermoedelijk uit de 18e of begin 19e eeuw. De tuimelramen in het rieten dak zijn van veel later.

Het bijzondere aan deze opdracht is dat de tuin momenteel wordt verbouwd. Het erf dat ik op de tekening heb uitgewerkt is het oude erf en straks – vermoedelijk pas in het voorjaar – schijnt er een geheel nieuwe tuin te zijn aangelegd. De bedoeling is dat ik tegen die tijd deze boerderij opnieuw zal gaan tekenen, maar dan met daarvoor de nieuwe, verbouwde tuin. Ik ben benieuwd.

De komende weken ben ik van plan rust te houden. Even niet tekenen. Door de spanningen van de laatste tijd en het brute warme weer merk ik dat ik me erg afgemat voel.

Overigens, met mijn vader leek het vanochtend beter te gaan. Hij kwam heel opgewekt over en besloot zelfs een partijtje te gaan golfen met vrienden van zijn vaste maandagochtend-clubje.

Ik duim ervoor dat mijn vader weer even blij als anders thuis komt.

Groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.