vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

30 december om 12:00

Brieven van Kees: Een zeldzaam winterse schoonheid

30 december 2021

Beste Monique,

Deze dag mag gerust gecategoriseerd worden als een hele bijzondere dag. Vanochtend maakte ik een wandeling waarbij het landschap schitterde door een zeldzaam winterse schoonheid. Gras, heide, boomtakken en boomkruinen waren dik bedekt met ruige rijp. Het leek wel alsof het had gesneeuwd! Ik ben op tijd op pad gegaan, om even voor 09.00 uur. Omdat ik hoopte dat er dan nog niet veel mensen zouden zijn , maar ook omdat kort na zonsopkomst de natuur op haar mooist is. Toen ik buiten liep, vroor het zwaar. Ruim zes graden Celsius onder nul! 

Ik nam mijn fototoestel mee om plaatjes te schieten van deze unieke rijp. Vanuit het keukenraam kon ik in de ochtendschemering al zien dat er veel rijp was. Reden te meer om de camera in mijn jaszak te steken en daarmee op fotojacht te gaan. Ik wandelde bijna een uur en maakte foto’s van de mooiste winterse landschapsgezichten die er in het natuurgebied te vinden waren.

Het lukte me, ondanks steenkoude handen, de camera goed te bedienen en geslaagde opnames te maken.

Na de wandeling keerde ik vol blijdschap terug. Deze had ook zo mooi uitgepakt! Het was buiten lekker stil en ik ben onderweg vrijwel niemand tegengekomen, op een paar werkmensen na, die bezig waren oude boomstammen op te ruimen en resten van een wild barrière die niet meer nodig bleek. 

Thuisgekomen zette ik verrukkelijke koffie en trakteerde ik mezelf op een slagroomtaartje. Het was een hazelnoottaartje dat ik nog in de diepvries had bewaard. Ik had het gekregen van Jaspers vriendin Ghislaine. Het was een taartje van de beroemde banketbakker Maison Kelder. 

Direct na de koffie besloot ik te gaan tekenen. Het werk naderde zijn einde. Ik verwachtte dat het me zou lukken de afbeelding vandaag af te maken. Als laatste kleurde ik de laatste bomen en dakranden in en tot slot de sky.

Het heerlijke tekenwerk kwam zodanig in een stroomversnelling dat ik het al voor de lunch voltooide. Ik vond de plaat er bijzonder geslaagd uitzien. Beter gezegd, wat was het me goed gelukt! Echt prachtig! 

Deze tekening is geen opdracht, maar één die ik er voor mezelf heb gemaakt. Om voor mezelf iets indrukwekkends te creëren. Dat vind ik een mooie tijdvulling. 

Als het werkstuk dan ook daadwerkelijk lukt, heb ik er veel, ja zéér veel voldoening van en koester ik het daarna als een kostbaar en trots bezit.

Overigens, van dit huis, genaamd Duinrust, heb ik al eerder een tekening gemaakt. In augustus van dit jaar werkte ik dit schitterende bouwwerk in de Neo-Renaissancestijl (bouwjaar 1903) al met zeer veel plezier op papier uit. Bij deze tekening heb ik het huis onder een andere hoek getekend. Het is dus hetzelfde gebouw, maar toch twee geheel verschillende platen. 

Villa Duinrust bevindt zich in Den Haag, in de wijk Statenkwartier.

En zo heb ik dit jaar op tekengebied toch nog met alle voldoening kunnen afronden. 2021 beschouw ik als een uniek jaar met meer tekenwerken en -opdrachten dan ooit. Een ware topper. 

Voorlopig ga ik rust houden. Er komt hierdoor ruimte vrij voor huishoudelijke werkjes waar ik anders weinig aan toe zou komen. Daarnaast lijkt het me heerlijk om gewoon lekker te kneuteren met leuke ontspannen bezigheden.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.