vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 13:25

Een zware dobber!

Woensdag 6 november

Beste Monique,
De week vergaat mij stroef. De tekening waaraan ik nu werk, blijkt veel lastiger uitvoerbaar te zijn dan ik aanvankelijk had gedacht.

Er komt zoveel bij kijken! Met onnoemlijk veel details en toebehoren, zoals geparkeerde fietsen, lantaarnpalen in klassieke vormgeving, straatklinkers in een regelmatig gezet patroon en enorme bomen. Hier heb ik ontzettend veel werk aan. Eergisteren liep het zelfs spaak en moest ik de werkzaamheden staken. Dit wordt me teveel, dacht ik. Ik zag het niet meer zitten.

Ploeteren
Gelukkig herwon ik de gisterochtend nieuwe kracht om verder te gaan en nog een dag later zag ik dat er zelfs enig schot in kwam. Vandaag heb ik helaas weer flink moeten ploeteren.
Hoezeer ik ook zwoegde en worstelde, het te tekenen onderwerp stelde ongelukkigerwijze teleur. Ik probeerde alles zo fijn mogelijk op papier te krijgen, met alles erop en eraan, tot in de finesses.

Ook al lijkt het nu er helemaal op, dit soort gebouwen kan mij eerlijk gezegd niet bekoren. Ik vind ze saai, buitengewoon saai. De aanblik van de woning biedt geen spannende stijlvorm en de entourage evenmin.
Het hoofdonderwerp – het voormalige wachtershuis – is sober en effen van opbouw. Bovendien is het bescheiden van afmeting. Het huis leunt tegen een eind 16e-eeuwse kerk. De kerk oogt somber en vormt een schril contrast met het hagelwitte 17e-eeuwse huis. Ik heb de kerk slechts gedeeltelijk op papier gezet, want het heeft geen zin de westfaçade ervan in haar geheel te tekenen daar deze dan weer afbreuk doet aan de rest.

Kortom, aan het tekenen beleef ik niet het plezier dat ik van mijn laatste werken kende en waarop ik stiekem gehoopt had.

Als de opdracht eenmaal voltooid is, hoop ik dat het eindresultaat er vooralsnog mag wezen en dat degene die de tekening in ontvangst neemt, er met een tevreden gevoel naar kan kijken.

Het weer zit me dwars
Behalve het tekenen zit ook het weer me dwars. Wat is het belachelijk warm buiten! Niet normaal meer!
En trouwens, de hele week was warm. Er was geen dag dat het echt lekker koud aanvoelde! Ook de nachten koelden niet af!

Vandaag kregen we met een echte uitschieter te maken. Vanochtend al stond er een ‘on-Nederlandse’ föhnwind te blazen. Ik kon in mijn overhemd zó naar het dorp toe fietsen! Lang duurde het genot niet. Algauw werd de subtropische warmte me te gortig. Na de boodschappen besloot ik dan ook om zo snel mogelijk naar binnen te gaan en stortte me op mijn tekening met al het getob van dien.

Toch kreeg ik na verloop van tijd weer enige behoefte om naar buiten te lopen. Ik kon toch niet eeuwig binnen zitten?! Dat hield ik niet vol. Ik zag dat mijn tuin om een beurt vroeg, met al het blad dat onlangs is gevallen! Zo probeerde ik even later alles bij elkaar te harken, het gras te maaien en mijn tuin op orde te brengen. Helaas maakte de felle, warme zon een voortijdig einde aan het spaarzame beetje fysieke beweging van vandaag, waardoor ik besloot het werken in de tuin te staken.

De rest van de dag duurde eindeloos. Ik baalde.
Het ‘uitsukkelen’ van deze stikwarme dag ervoer ik als een ‘zware opdracht’.

Pas ’s avonds kon ik weer ‘jeu’ in het leven brengen door een heerlijke maaltijd met zuurkool en ganzenbiefstuk soldaat te maken.

Wat zal morgen bieden?

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.