vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 11:52

Gezapig en saai

Donderdag 30 juni 2016


Beste Monique,
Vorige week woensdag vierde ik mijn verjaardag. Hoewel ik had gehoopt dat het een plezierige dag zou worden, vond ik het verloop helaas gezapig uitpakken. Ja, eigenlijk zelfs saai.

Helaas had een trouwe vriendin van mij haar bezoek af moeten zeggen, omdat zij plotseling dringend nodig was voor haar werk. Gisterochtend kwam een ander iemand op de koffie, iemand die ik goed ken en met wie ik uitstekend kan opschieten. Zij is mijn contactpersoon.

We hadden goede gesprekken en ik kwam het een en ander te weten, maar het bezoek duurde niet lang en dat vond ik allang best. Een visite moet ook niet te lang duren.
Echter, na afloop van het rustige bezoek had ik veel opruimwerk te doen in mijn huiskamer en keuken.

Chaos en warmte
Het weer speelde een niet zo’n leuke rol op mijn verjaardag. Ik ervoer de buitentemperatuur als aan de warme kant. Dat had gevolgen voor de huiskamertemperatuur. Die steeg.

Ik slaagde er uiteindelijk niet meer in nog prettig in mijn woning te verblijven. Ik was moe en alles zat een beetje moeilijk. Mijn dag verliep chaotisch (getoeter buiten, ik brandde me aan het keukenkraan tijdens het afwassen van koffiekopjes en stootte me tegen muur en bank). Het waren allemaal kleine maar hoogst irritante voorvallen. Ook aan tekenen kwam ik niet meer toe.

Na de lunch besloot ik maar de gezelligheid bij mijn ouders op te zoeken. De rest van de dag rustte ik uit.

Prachtig geslaagde avondmaaltijd
Gelukkig kon een prachtig geslaagde avondmaaltijd de verjaardag weer goedmaken. Ik had lamsfilets gebakken en gegarneerd met een rode portsaus met tijm en honing. Als groenten at ik bloemkool, gegratineerd met kaassaus en gekookte krielaardappeltjes. Lange tijd genoot ik van het diner, dat ik helemaal zelf had klaargemaakt.

Hoewel de verjaardag niet de vreugde kende als menig andere verjaardag; de cadeaus mochten er wezen. Veelal nuttige gebruiksvoorwerpen voor mijn woning.

Maar toegegeven, ik vind een verjaardag meestal een hoop gedoe opleveren. De voorbereidingen die ik moet treffen voor een visite, al betreft het slechts één gast, kost mij flink wat moeite. Ik moet er alles aan doen om een zo verzorgd mogelijk entree te verkrijgen. Daar ben ik de gehele middag eraan voorafgaand mee bezig.
Is het bezoek eenmaal gaande, dan kan ik niet altijd mezelf zijn. Ik moet me dan helemaal in de andere persoon verplaatsen.

Het lijkt alsof ik tijdens het koffie- of theedrinken minder rust voel en er niet zo van kan genieten, dan wanneer ik alleen ben. Koffie of thee met iemand drinken, betekent dat je je aandacht voortdurend op de gast moet vestigen en op het gespreksonderwerp, terwijl de aandacht voor het lekkers vervaagt.

Moeilijke opgave
Mijn autistische handicap stelt mij dan voor een opgave, die toch best moeilijk is. Visite betekent voor mij: mentale inspanning. Ik moet me zo aan de gast aanpassen om het hem of haar naar de zin te maken.
De nasleep van een verjaardag vind ik evenzeer pittig. Ik moet dan al die mensen terugschrijven, die mij gefeliciteerd hebben. Daar gaat wel wat computerwerk in zitten!

Vandaag heb ik de laatste mails geschreven.

Rommelig
De ochtend van deze 23ste juni vond ik rommelig verlopen. De warmte begon zich buiten reeds vroeg flink te ontwikkelen. Ik moest boodschappen doen, hetgeen helemaal niet gemakkelijk was. Ook in het dorp was het warm geworden. Tussendoor moest ik kleine maar lastige klusjes doen, die met dit weer helemaal niet prettig waren.

Terug van de boodschappen kon ik even uitrusten en koffie drinken. Daarna volgde de lunch. En na de lunch kreeg ik ineens zin om te gaan tekenen. De binnentemperatuur in mijn woning leek nog mee te vallen. Daardoor heb ik maar liefst twee en een half uur lang getekend! Dat was gisteren onmogelijk!

Later merkte ik dat de warmte ook in huis toesloeg. Ik besloot het werk stil te zetten voor vandaag.
Toen ik buiten kwam, was het echt verschrikkelijk. Eén vies tropisch stoombad! De hitte pakte werkelijk ondraaglijk uit. Ook tijdens het koken en avondeten was dat goed te merken. Geen lol aan.
Zelfs in de latere avond bleef afkoeling uit. Het was nog even verlammend heet als de middag.

Ik hoop dat dit weer zo spoedig mogelijk weggaat. Hier hebben we geen van allen wat aan. Je kan niets doen.

Hartelijke groet,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.