vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 13:28

Goudvink, staartmees en goudhaantje

Vrijdag 26 februari 2016

Beste Monique,

Vanochtend toonde de winter zich weer van zijn beste kant. Bij het opendoen van de gordijnen, zag ik buiten weer de mooiste rijp op daken en boomtakken liggen.

Het betrof een laag rijp die uit bijzonder fijne ijskristalletjes bestond. In combinatie met het zeer nevelige weer gaf het een sfeer van serene rust en winterse bekoring. Het gaf me een zeer speciaal gevoel, dat mij geheel tot rust deed komen. Ik voelde me goed in mijn vel zitten.

Wandeling was aanbevolen
Op tijd een wandeling maken was aanbevolen, want ik wist niet hoe lang dit prachtige landschap zou standhouden. Het had zoiets fragiels. Eenmaal op pad keek ik goed om me heen. Inderdaad, overal schitterde de rijp. En toen scheen niet eens de zon, terwijl het toch al zo mooi was!

Omstreeks 9.15 uur, toen ik in het bos liep, vroor het circa 1 à 2 graden. Verderop, waar het bos plaatsmaakte voor een weidser landschap met heideheuveltjes, kon ik pas echt zien hoe de rijp op elk takje prijkte. Genieten!Onderweg maakte ik verscheidene foto’s. Niet altijd lukte het me met het mistige weer goede opnames te maken. De plaatsjes, die wel behoorlijk uit de bus kwamen, geven perfect de vredige entourage weer.


Ik wandelde bij elkaar vijftig minuten. Na mijn wandeling – weer terug in mijn chalet – rustte ik uit. Even later zette ik koffie en ging verder aan de tekenopdracht.

Grens tussen winter en lente
Dat ik op tijd had gewandeld, was een verstandige beslissing geweest. Helaas begon het buiten om circa 11.00 uur alweer te dooien en verdween de laag rijp. ’s Middags brak voorzichtig een waterig zonnetje door en steeg de temperatuur. Het voelde aan alsof je op de grens tussen winter en lente balanceerde. De temperatuur lag vandaag (om 15.30 uur 4 à 5 graden Celsius), hoger dan de dagen ervoor, toen het rond hetzelfde tijdstip, tijdens sneeuwbuien, slechts 1 à 2 graden C werd.

Natuurlijk bevordert het uitgesproken stille weertype van de laatste tijd het plezier in het tekenen. In het begin van deze week kwam een lastige fase gereed, misschien wel de moeilijkste van het werk.
Het dak. Met al die pannen in strakke regelmaat en soms in honingraatvorm. Na twee weken zwoegen staat dit dak paasbest op het papier. Eindelijk!

Het resultaat mag er beslist wezen! Ik voel me heus voldaan en opgelucht! Want ik had er best tegenop gezien dit onderdeel te tekenen en te schilderen.

Interessante en zeldzame vogels
Tussen de bedrijven door keek ik geregeld naar buiten. In onze tuin zijn de laatste tijd diverse interessante en zeldzame vogels te zien.

Maandag zag ik voor het eerst weer een goudvink! Jarenlang hadden we geen goudvinken meer in onze tuin gezien. En ik was dan ook zo blij dit prachtige vogeltje weer tegen te komen.

Goudvink

Wie ook terug is van weggeweest, is de staartmees. In de boom voor mijn chalet zag ik het meesje met zijn lange staart parmantig zitten! En eergisteren kon ik iets waarnemen dat wel heel uniek mag worden genoemd: een goudhaantje!

Staartmees

Het goudhaantje wordt gerekend tot de kleinste vogels die in ons land voorkomen. Het is wellicht de allerkleinste ‘gevleugelde vriend’. Het vogeltje is te herkennen aan een gedrongen, bolvormig lijf. Het verenkleed kleurt vaalgroen en het onderlijf asgrijs. Het goudhaantje heeft een zwart-gele kop. Op die zwart-gele kop zit in het midden een goudoranje streep. En voorts heeft het diertje een heel klein, puntig snaveltje. Nerveus sprong en fladderde het vogeltje van de ene tak op de andere.

Bird-feeder
Aan mijn venster had ik vorige week een zogenaamde ‘bird-feeder’ geplaatst. Het is een plexiglazen bol met aan ieder uiteinde een ronde opening. In die kom van de bol heb ik vogelzaad gelegd. Ik hoopte dat de vogels daar op af zouden komen, maar helaas lijken ze er tot nu toe niet in geïnteresseerd te zijn. Ik heb slechts één enkel koolmeesje gebruik zien maken van de voedselbol, maar na een verwoede poging wat van het zaad uit de kom te pikken, vloog het gauw weer weg.

Ik weet niet of het nog zin heeft de ‘birdfeeder’ langer langs het raam te houden.

Ik kan het zaad beter gewoon onderaan de boom strooien. Dan komen er veel sneller vogels op af en wordt de boom voor het venster van mijn chalet interessanter om meer vogels waar te nemen.

Dag Monique!
Kees
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Goudhaantje

 

Nog een foto van de wandeling:


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.