vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

21 juli om 10:37

Goudvinken en matkopmezen

Verlost van de herrie kan Kees weer volop genieten van de natuurpracht

Beste Monique,

Hoewel ook deze week bij mijn buren af en toe de tuinman langskomt, lijken we voorlopig verlost te zijn van de enorme herrie en stof, waar we de afgelopen week onder gebukt gingen. Wat de tuinman op dit moment uitspookt, dat is mij nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk betreft het kleine werkjes. Daar ben ik blij mee, want die geven geen overlast. Reden om weer aan het tekenen te gaan.

Sinds zondag ben ik begonnen met een nieuwe opdracht: een villa in Bilthoven in typische jaren-dertig-bouwstijl. Voor tekenen zijn de omstandigheden op dit moment ideaal. Buiten is het niet al te warm en over het algemeen is het gedurende deze dagen zeer rustig in onze buurt. Rust vind ik eveneens wanneer ik mijn dagelijkse wandeling in het Beekhuizense Bos maak en over het fietspad richting Posbank fiets.

Vanochtend heb ik weer een heleboel bijzondere vogels gezien. Het lijkt alsof de vogelpopulatie weer opleeft na de warme voorzomer, die we hebben gehad en ik bespeur ook meer soorten vogels. Het lijkt zoal goed te gaan met de lijster. Meer dan andere jaren is deze ranke vogel met zijn prachtige vlektekening op zijn buik alom te bewonderen. Ook in de tuin van mijn ouders. Spechten laten flink van zich horen. Vanochtend ving ik op diverse plekken, tot in de woonbuurt toe, de kenmerkende kreten op van de zwarte specht. Elders schieten middelbonte en grote spechten her en der dartel tevoorschijn. Wat bij mij veel verbijstering afdwong, was dat ik op mijn wandeling bij een poel, een goudvink en een matkopmees zag. Die zijn de laatste tijd zo zeldzaam! Toen ik deze prachtige vogels in het vizier had, genoot ik!

Tot slot ontwaarde ik, toen ik thuiskwam, bij de overburen een groenling-paartje. Prachtig! Behalve vogels komen ook de grote zoogdieren te voorschijn. Sinds lange tijd heb ik weer een ree gezien. Het dier droeg een schitterend oranjebruin, ja bijna rood zomerkleed. Zo mooi heb ik een ree zelden gezien! Alsof het niet genoeg is, stuitte ik ook nog op een groepje wilde zwijnen met jonkies. Die mochten er beslist wezen. Het doet mijn hart goed nu de natuur er, na de fikse regens van eind juni en juli, weer in volle glorie bijstaat. Dat mag toch eigenlijk wel bijzonder worden genoemd, want ’s zomers zijn bos en open stukken groen meestal niet zo heel spannend.
Toch heeft slechts één aanwezige in dit zo geliefde natuurgebied het minder gemakkelijk: de heide. Die floreert niet zo uitbundig als in voorgaande jaren. Ik denk dat de heide gedurende het voorjaar en de eerste helft van juni een klap heeft gehad van de droogte, al bleven serieuze heidebranden bij Beekhuizen uit. Ook de pittige nachtvorsten van begin mei hebben de heide geen goed gedaan. Echter, het tij kan keren. Er is een aantal plekken waar de heide wèl aanslaat. Een hoopvol teken. Zal het deze augustusmaand dan toch nog tot een paarse gloed komen? Als het weer de komende maand(en) niet al te extreem uitpakt, kunnen mij nog interessante wandelingen te wachten staan. Ik hoop het!

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.