vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 18:02

Het begin van de tweede tekening

Maandag 2 september 2019

Beste Monique,

In navolging van het uitwerken van het dak van de eerste tekening, is vandaag de tweede tekening aan de beurt. Het is allesbehalve een gemakkelijke opgave om er een wasplaat van te maken.

Mij wachtte dan ook een fors speurwerk op het fotovoorbeeld, want voor het huis staat een boom die veel zicht op het dak ontneemt. Ook de dakkapel is moeilijk zichtbaar.

Zorgvuldig nameten en rekenen
Ik heb constant met linialen en een gradenboog gewerkt. Pas toen ik er een beetje uit was gekomen hoe de verhoudingen zijn en op welke manier de basislijnen lopen, kon ik de wasplaat op papier gaan maken. Na twee uur intensief meten, rekenen en alles nalopen, lukte het me om voorzichtig de eerste penlijnen over de wasplaat heen te trekken. In de middag had ik al een belangrijk deel van het dak af.

De schuine, van boven naar beneden lopende lijnen voor de dakpannen, dakkapel en zijgevel prijkten reeds op het papier, maar het inkleuren en het opnieuw met de pen uitwerken ervan staan mij nog te wachten. Als ik eenmaal weet hoe alles in elkaar zit, kan ik er de komende dagen vol verwachting aan werken. Want: hoe ver zal ik komen? Spannend allemaal, maar ontzettend leuk!

Gekoesterde ochtendwandelingen
Verder maak ik weer met alle genoegen mijn zo gekoesterde ochtendwandelingen. De ene morgen loop ik ongeveer vijftig minuten, de andere soms wel een uur. Dat hangt af van de route die ik neem en wat ik allemaal tegenkom. Hoewel de natuur er weer pico bello uit ziet, is er één in het wild groeiende plant die over het hoogtepunt van haar bloei heen is. En wel één die ons allen zo fascineert, omdat deze zo uniek is in Nederland: de heide. Die lijkt nu haar mooiste glans geleidelijk te verliezen. Het anders zo heldere lichtpaars wordt nu min of meer donker, dof lila met daartussen uitgebloeide lichtbruine stekken. Op een aantal plekken staan nog enkele heidepollen die wel mooi blijven.

Jammer dat de bloeiperiode van de heide zo kort is. Maar ja, dat maakt dit gewas juist zo fascinerend. Als de heide een groot deel van het jaar zou blijven bloeien, dan wordt het heel gewoon en kijken we er nauwelijks meer van op. Naar verwachting zal de heide tot begin september haar paarse kleur tonen. Het is waarschijnlijk dat de hitte van de afgelopen week de bloeiperiode heeft ingekort waardoor de bloesem sneller mat wordt.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.