vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 juni om 18:33

Het beste voor Kees wint 2Doc prijs!!!

Kees wordt verrast door een filmploeg met geweldig nieuws!

Zondag 25 november 2015

Beste Monique,

De afgelopen week mag wel een bijzonder bewogen week worden genoemd.

Maandag 21 november kregen mijn ouders en ik bezoek van een filmploeg. Ik werd op de hoogte gebracht van de komst van een aantal televisiemensen dat voor opnames en een interview kwam. De reden hiervoor was de IDFA-nominatie voor de beste documentaires op NPO2 in de afgelopen vijf jaar. De documentaire ‘Het Beste Voor Kees’ behoorde tot de kandidaten.

Ik bevond me na mijn gebruikelijke ‘ochtend-kopje-koffie’ in het huis van mijn ouders. Toen de filmploeg verscheen, vertelde mijn moeder dat ik in de hal kon komen om de mensen binnen te laten.

Op het moment dat ik de deur opende zag ik een vijftal mensen staan, van wie één een bosje bloemen in de hand had. Het tuiltje werd mij overhandigd. Vervolgens hoorde ik een buitengewoon blijde mededeling die mij volledig verstomd deed staan.

De documentaire over mij – ‘Het Beste Voor Kees’ – bleek te zijn verkozen tot NUMMER ÉÉN oftewel tot de beste documentaire van 5 jaar 2Doc!

Ik had de Publieksprijs gewonnen!

Aanvankelijk was ik totaal verbijsterd. Ik werd er stil van. Ik geloofde mijn oren niet. Dit kon niet waar zijn! Kort daarop kreeg uitzinnige vreugde de overhand. Ik straalde. Zou ik dit succes aan mijn eigen optreden in de documentaire te danken hebben?

Jazeker, maar wel in vertrouwde en zeer bevriende samenwerking met jou Monique, die ‘Het Beste Voor Kees’ in elkaar heeft gezet. Jij, die de interviews afnam en verantwoordelijk is voor het filmprogramma.

Behalve ikzelf werden ook mijn ouders in het zonnetje gezet. Ze leken opeens vijftien jaar jonger! Zoveel blijdschap!

Ik ervoer de nominatie als een levensgeschenk. Zelden heb ik zo’n fantastisch gevoel meegemaakt! Wat een voldoening en vreugde!

Mijn hele leven heb ik als autist een zware strijd moeten leveren, een strijd met de buitenwereld. Dat komt door alle prikkels van buitenaf waar ik moeilijk mee om kan gaan. In moeilijke tijden probeerde ik er alles aan te doen om toch nog iets moois van het leven te maken. Doordat ik gezegend ben met de unieke gave voor tekenen, schrijven en maquettes bouwen, is mij dat gelukt en daar geniet ik dan ook zo van.

Met de prijs voor beste documentaire van 5 jaar 2Doc lijk ik voor mijn gevoel een grote overwinning te hebben behaald.

Na de beslissende vrijdagavond van de 23ste november om 22.55 uur op NPO2, waarop de uitslag bekend werd gemaakt, stroomden de volgende ochtend via e-mail felicitaties binnen. Ook kreeg ik een groot boeket geurende bloemen toegestuurd van een voor mij onbekende vrouw. Ik wil haar bij dezen hartelijk bedanken voor dit mooie cadeau!

Nu weet ik echter niet of ik nog iets zal ontvangen in de vorm van een kleine trofee of een certificaat met daarop de vermelding van de Beste 2Doc-documentaire 2013 – 2018. Dat is nog even afwachten.

Voor de lange termijn hoop ik dat de heugelijke en gelukkige afloop van de IDFA-nominatie en het tonen van ‘Het Beste Voor Kees’ op televisie gunstige gevolgen zal hebben voor gezinnen met een autistisch kind. Tevens duim ik ervoor dat er steeds meer begrip komt voor autisme en hoe het beste moet worden omgegaan met mensen die een autistische handicap hebben, opdat zij een gelukkig bestaan kunnen leiden.

Je begrijpt, mijn hele leven heb ik als autist een zware strijd moeten leveren. Een grote, moeilijke strijd met de buitenwereld. Alle prikkels, die voortdurend op me afkwamen (en nog iedere dag op me afkomen, zoals onder meer harde geluiden) maakten dat mijn dagelijks leven vaak een kwelling was. Desondanks slaagde ik erin om de moeilijke tijden het hoofd te bieden door me te concentreren op de mooie dingen van het leven. Doordat ik gezegend ben met de unieke gave voor tekenen, schrijven en maquettes bouwen, is het me gelukt mijn leven zin te geven.
Al zal mijn strijd nooit afgelopen zijn, voor mijn gevoel heb ik nu een grote overwinning behaald in de vorm van de hoogste erkenning die je maar kunt krijgen, namelijk beste documentaire van de afgelopen vijf jaar. En dat allemaal doordat ik mijn verhaal heb verteld in ‘Het Beste Voor Kees’.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.