vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 juni om 16:07

Het gaat niet zoals het zou moeten

De mierzoete glazuurlaag van de cloudcake smaakt nog lang na. Gelukkig komt de familie op bezoek om Kees op te beuren!

Dinsdag 19 februari 2019

Beste Monique,

Het gaat met mij nog niet zoals het eigenlijk zou móeten gaan. Onzeker, onbestemd en soms nog ben ik verdrietig.
Het leven kan heus beter!
Zoal het weer blijft me verschrikkelijk tegen zitten. Wat een warmte buiten! Bah!
Ik had gehoopt om in de vroege middag wat in mijn tuin te gaan werken, zoals borders schoonmaken en bijharken ten einde alles een beetje te fatsoeneren. Helaas hield ik het niet lang vol. Ondanks dat ik buiten slechts in een dunne wollen trui liep, kreeg de buitensporig hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, vat op mijn lijf. Ik zweette en baalde.

Opnieuw werd ik overmande door een flinke ongerustheid. Het heeft mijn angst voor versnelde opwarming van ons klimaat alleen maar verergerd! Die angst die mij voortdurend bij blijft. Het laat me niet los! Ik word er moedeloos en doodongelukkig van. Ik beëindigde de werkzaamheden en trok me teleurgesteld terug. Veilig binnenshuis.

Nog even terug naar 14 februari. Hoe feestelijk ik Valentijnsdag 2019 ook heb proberen te maken, de taart was jammer genoeg niet een doorslaand succes. De roze glazuur op mijn baksel heeft de anders zo verrukkelijke smaak van de cloudcake geheel verziekt. Al las ik op de ingrediëntenlijst van het pakje waarin het taartglazuur zat, dat er geen kunstmatige zoet- en smaakstoffen aan toegevoegd waren, bij het proeven van de cake overrompelde ons een enge onnatuurlijke aardbeienessence. De geur was niet te harden zo zoet! De smaak nog veel erger….

Het leek wel de smaak van de baksels en snoepgoed uit de naoorlogse jaren! Die werden ook van kunstmatige vruchtenessences gemaakt. Of denk aan een Amerikaanse taart met een zuurtjessmaak uit dezelfde periode.

Mijn ouders hebben getracht de ‘jaren ’40/jaren ’50’-glazuurlaag van de cake af te halen. Vandaag zag ik mijn moeder heel lang bezig met het afschrapen van die laag. Het lukte. Tot grote blijdschap leverde dat een ‘schone taart’ op. Daarna verdeelde zij deze in meerdere punten om ze vervolgens in aluminiumfolie in te vriezen.

Eén ding zou ik de mensen graag willen afraden: de roze glazuur van een merk dat ik hier kan noemen. Niet kopen alsjeblieft! Ook al wil je de taart van een lichtroze laag voorzien, misschien zijn er andere merken die een veel beter product leveren voor het glaceren van gebak. Eentje zonder zoetstoffen en essences. Desnoods kan men goede raad vragen aan een kennis, die bedreven is in het bakken van taarten en tompoezen. Misschien weet hij of zij wel hoe je echte roze glazuur moet maken met een neutrale suikersmaak. Maar om zo’n iemand te vinden, dat is een kwestie van geluk in de familie- of kennissenkring.

Het zoeken naar feestelijkheid is gelukkig niet beperkt tot die ene 14e februari.

Binnenkort komen mijn beide broers en hun echtgenote over naar Velp. Ik verwacht dat het heel gezellig wordt. Om gezelligheid op te zoeken in deze onzekere, sombere tijd wil ik me dolgraag in hun gezelschap begeven. Tevens verwacht ik dat ik binnenkort mijn tweede tekening van het jaar zal voltooien. De lezers zullen op een gegeven moment een blog onder ogen zien met een foto van deze tekening.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.