vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 11:31

Het is een rustige Kerst geweest!

Vrijdag 27 december 2019

Beste Monique,

Kerst 2019 verliep voor ons heel rustig en prettig en zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Het was een Kerst voor een ieder. Ieder zijn plezier. Hoewel het geheel aan iedere vorm van winterweer ontbrak, lukte het me de kerstdagen goed door te komen. Op woensdag Eerste Kerstdag bleef ik alleen thuis. Alleen thuis? Ja, alleen thuis.

Mijn ouders waren deze woensdag naar mijn oudste broer gegaan, die thuis een omvangrijke kerstlunch had samengesteld. Aangezien mijn oudste broer en diens echtgenote de gehele Momma-familie zeer trouw zijn, hoopte zij iedereen op deze lunch te zien.

Er schenen tussen de twaalf en vijftien mensen te zijn uitgenodigd. Tja, dat zijn er nogal wat. En voor al die mensen hadden mijn oudste broer en zijn echtgenote een uitgebreide kerstlunch klaargemaakt die uit meerdere gangen met warme en koude gerechten bestond.

Liever rustig thuis
Toen ik enige weken eerder hoorde dat mijn oudste broer van plan was de complete familie uit te nodigen voor een grote kerstlunch, bracht ik hem tijdig op de hoogte. Ik vertelde hem dat ikzelf liever thuis bleef. Met zoveel mensen aan tafel, dat zou voor mij veel te druk uitpakken. Zoals zo dikwijls, zou iedereen tijdens zo’n groot diner of lunch, zoveel en luid praten dat het geluid van al die stemmen mij enorm zou afmatten. En als er dan ook nog eens met flinke uithalen wordt gelachen… Dat zou echt een te grote belasting voor de oren en geest zijn. Nee, dacht ik, dat zou ik niet vol kunnen houden.

Ik heb namelijk ontzettend veel moeite om me in grote gezelschappen te begeven en om dan mijn aandacht te verdelen over al die gegadigden. Veel mensen betekenen veel prikkels. Vooral geluid kan te veel worden en dan is prettig communiceren er helaas niet meer bij. Dus besloot ik om in alle rust thuis te blijven en voor mezelf lekker eten klaar te maken.

Prachtige kerstlunch voor mezelf
Nadat mijn ouders een uur eerder waren vertrokken, slaagde ik erin voor mezelf een prachtige kerstlunch te bereiden, bestaande uit plakken Kerststol, broodjes, honing en Waldkornbrood. Het was zo’n goede lunch dat ik er lekker lang over deed.

Ook van het thee-uurtje kon ik iets heel fijns maken. Met klassieke muziek op de achtergrond dronk ik Earl Grey-thee vermengd met een vleugje Lapsang-melange. Bij de thee trakteerde ik mezelf op een stukje worteltaart. Enige tijd geleden had ik dit zelf gebakken, in aparte punten gesneden en ingevroren. Ik haalde voor deze feestelijke gelegenheid een stuk uit de diepvries om het in de magnetron op te warmen en op te peuzelen met een klein toefje slagroom erop. Dat was nog eens genieten!

Tussen de geneugten door keek ik geregeld naar de televisie. Er waren heel wat interessante programma’s te zien, waaronder ‘Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen”. Ook maakte ik af en toe een woordzoek-puzzeltje.

‘Alles smaakte me werkelijk fantastisch’
En toen volgde de avondmaaltijd. Na de thee kon ik meteen beginnen met de voorbereidingen hiervan.
Ik maakte een wildgerecht klaar met daarbij zachtjes op het fornuis gestoofde rode kool met – uit de oven – aardappelen met kaas-gratin. Als vierde bijgerecht had ik een stoofpeertje, eveneens zelf bereid.
De maaltijd pakte bijzonder geslaagd uit. Alles smaakte me werkelijk fantastisch! Zoal het vlees getuigde zich van een malsheid die je slechts een enkele keer tegenkomt.

Ook de rode kool en ‘pommes gratins à la Dauphinoise’ mochten er wezen.
Zelden heb ik me tijdens een ‘Kerstdiner-voor-één’ zo te goed gedaan! Juist omdat ik in mijn eentje was, kon ik er des te meer van genieten.

Eerste Kerstdag kende daarmee een stijlvol einde.

Tweede Kerstdag
Ook Tweede Kerstdag verliep rustig. Mijn ouders bleven thuis en rustten uit. Ikzelf werkte sinds 21 december aan een studietekening. Tweede Kerstdag leek een uitmuntende dag hiervoor. De hele dag tekende ik. Het beloofde een prachtig werkstuk te worden. Ik zette een bouwwerk in Italiaanse Renaissance-bouwstijl op papier. Het betrof een (technische) tekening die ik niet in kleur zou uitvoeren, maar gewoon in zwart-wit. Daarbij raadpleegde ik een prachtig boek met illustraties en foto’s van vrijwel alle Renaissance paleizen en kerken in Italië.

Het valt te begrijpen dat ik niet stil kon blijven zitten. Na vier dagen volledige rust kreeg ledigheid langzamerhand de overhand en had ik behoefte weer iets moois te creëren. Die 21ste december kroop ik in de tekenpen om me te werpen op een ’tussendoor-tekening’, daar ik besloten had om nog even met de echte opdrachten te wachten. Deze tussenopdracht zou niet al te veel inspanning vergen en het was een mooi klusje waarmee ik de schoonheid van een historisch bouwwerk tot leven zou kunnen brengen op papier.

Braadstuk viel tegen
Na de voldoening van het voorspoedige verloop van het tekenen, kon ik ook op de avond van Tweede Kerstdag een behoorlijke maaltijd koken. Aanvankelijk zag deze er veelbelovend uit: kalkoenfricandeau uit de oven met spitskool en aardappelen.
Dit klinkt feestelijk, maar het resultaat pakte helaas anders uit.

Na vijftig minuten braden in de oven, zette ik een patent stuk kalkoenfricandeau op tafel. Echter, toen ik er eenmaal een stukje van proefde, vond ik het vlees een teleurstelling. Het had minder smaak dan ik me aanvankelijk had voorgesteld. Het was nogal vlak, terwijl ik er speciaal een goede jachtsaus voor had klaargemaakt. De saus was er niet in geslaagd om het vlees in de juiste toon te zetten. De combinatie ging niet.
De smaak van de spitskool pakte eveneens wat flauwtjes uit en was na een half uur koken nog erg aan de taaie kant. En ik had de kool nog wel zo fijn gesneden, opdat deze sneller gaar kon worden.
Goed, al met al was het een ‘gewone’ maaltijd geworden, terwijl de verwachtingen zo hoog gespannen waren. Helaas…

Toch kon dit het positieve gevoel van deze Kerst niet onderdrukken. Kerst 2019 was gewoon prima, punt uit.

En daarna heb ik heerlijk verder getekend aan het Renaissance-bouwwerk.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.