vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 11:43

Het stationsgebouw van Baarn

Zondag 3 juli 2016

Beste Monique,

Voor een gepassioneerde tekenaar als ik zit het weer de laatste tijd flink mee. Dit heeft goede invloed op mijn werktempo. Ik pen er lustig op los, als ik het zo mag uit drukken.

Zo vloeide eergisteren het laatste werk van mijn hand. Vandaag ben ik begonnen aan de volgende tekening. Ik ben er afgelopen vrijdag in geslaagd een zeer bijzonder onderwerp te voltooien. Het betreft het spoorwegstation van Baarn. Een prachtig monumentaal gebouw uit 1874, opgetrokken in Zwitserse chalet-bouwstijl. Het dak kenmerkt zich door veel ragfijn opengesneden houtwerk.

Klant woont er
Mijn klant, Joost van Opijnen woont en werkt in dit stationsgebouw. Hij vertelde me dat hij zich erg gelukkig voelt om hierin te kunnen verblijven. Vandaar dat hij tot deze opdracht kwam.

Joost gaat helemaal op in de wereld van de spoorwegen. Hij houdt zich bezig met de technische kant voor beveiliging van spoorwegverkeer en de verbetering van spoorweginfrastructuur. Zijn familie heeft het bedrijf SVO-rail opgericht. De letters V en O staan voor Van Opijnen.

Het uitwerken van de opdracht betekende voor mij een uitzonderlijk pittige inspanning. Om het gebouw zo fijn en gedetailleerd mogelijk op het vel te krijgen, heb ik me tot het uiterste moeten concentreren. Dikwijls schilderde en tekende ik meerdere malen dezelfde details omdat ik soms nog net niet tevreden was over het eerste resultaat. Maar nu leidt het definitieve resultaat tot alle blijdschap. Ik heb een zeer voldaan gevoel aan deze tekening overgehouden. Inmiddels heb ik een fotokopie laten maken voor mijn verzamelalbum en een foto genomen om deze online te plaatsen.

Artistieke vrijheid
Om het gebouw zo mooi mogelijk te weergeven heb ik alle verkeersborden, lantaarnpalen, afvalcontainers en de stationsklok weggelaten.

Op de foto’s die ik ruim een maand geleden had gemaakt, stonden talrijke zicht belemmerende objecten afgebeeld. Die ontsierden de blik op het station. Juist de fraaie elementen werden door de borden en de klok afgeschermd. Mijn klant vond het ook mooier om al die functionele attributen weg te laten.

Hartelijke groet,
Kees
Autisme en Werk
Voor Kees betekent tekenen: werk. Veel autisten worstelen met het vinden van een passende werkplek. Daarom helpen bedrijven als Jobstap en ITvitae autisten met het vinden van een passende werkplek. Zo zet Jobstap alle bedrijven op een rijtje die een plekje vrij hebben en hun mensen begeleid in hun baan. En zorgt ITvitae niet alleen voor een leertraject in de IT voor hoogfunctionerende autisten, maar proberen ze op die manier deze mensen ook een baan aan te bieden. Of binnen het eigen bedrijf of op een plek waarvan ze weten dat je persoonlijk begeleid wordt.

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.