vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

5 augustus om 14:23

Het tekenritueel

Zaterdag 31 juli

 

Beste Monique,

Ingespannen meet ik op papier verhoudingen uit. Losse linialen van verschillende afmetingen, verschuifbare linialen en geodriehoek komen eraan te pas. Met potlood zet ik de eerste lijnen erop om ze daarna over te tekenen met een dunne inktpen. Vervolgens begint een vast ritueel van verschillende verftubes klaarleggen, kleuren maken, penseel van juiste dikte inzetten en voorzichtig sauzen. Alles moet zo scherp en strak mogelijk, langs alle, kersvers met inktpen getekende lijnen en lijntjes. Vervolgens moet het papier drogen en kan ik later opnieuw met de pen overtrekken. Het resultaat wordt bereikt. Weer een werkfase gedaan.

Vrijwel iedere dag ga ik op deze wijze te werk om een tekening te maken. Ook nu.

Deze maand heeft al een indrukwekkende afbeelding opgeleverd. Van 5 juli tot 19 juli ben ik hieraan bezig geweest. Inmiddels is de tekening in handen van degene die deze voor zijn verjaardag heeft gekregen. Van de opdrachtgever mag ik het werk nu online plaatsen.

Het betreft een woonhuis in Naarden. Het gedeelte links vooraan is het huis waar de gelukkige bezitter van de tekening woont. Naar rechts toe zijn onder het langwerpige dak twee andere wooneenheden ondergebracht.

Je kan bij dit huizenblok bijna spreken van een drie-onder-één-kap. De bouwstijl is onmiskenbaar gebaseerd op de Amsterdamse School. De grote bouwschool die ontwerpen uitbracht voor hoofdzakelijk woonhuizen gedurende de jaren twintig en dertig van de afgelopen eeuw. Ik weet niet wat het exacte jaartal van dit huis is maar ik vermoed eind jaren twintig of begin jaren dertig. De Amsterdamse School-bouwstijl heeft als kenmerk veel decoratief baksteen en ladder- of lettermatrijsvormige vensters met daarin glas-in-lood-ruitjes in verscheidene kleuren.

Tussen de grote stukken (scharlakenrood tot chocoladebruin) metselwerk treft men dikwijls in effen grijze steen gestileerde versieringen aan in de vorm van dieren en mensen. Dakranden vertonen bij de oudste uitingen van deze stijl golven en kartels. Onder andere in Amsterdam-Zuid zijn huizenblokken te bewonderen die opgetrokken zijn in de bouwstijl van de Amsterdamse School. De beroemdste gebouwen zijn het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, wooncomplex ‘Het Schip’ in Amsterdam-West, Haphoek Ratelband aan de Roggestraat in Arnhem en De Bijenkorf in Den Haag.

Ook in het Gooi treft men vele huizen aan die ontworpen zijn door architecten van deze kunststroming.

Sinds zaterdag 24 juli ben ik bezig aan een hele grote en tamelijk moeilijke tekenopdracht. En boeiend! Ik vind het plezierig werk. Het lukt tot nu toe prima, alhoewel het nog láng niet af is, want ik bevind me pas in de beginfase. Wat het precies gaat worden, daarover later meer.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.