vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 juli om 10:00

Het zal me ’n zorg wezen: In de rugzak

'Er zijn kinderen die rugtassen meetorsen die tot de rits toe vol zitten met ingewikkeldheden...'

Ik heb nog steeds contact met onze eerste pleegkinderen via Facebook. Prachtig om te zien hoe ontzettend goed ze terecht zijn gekomen. Ze zijn uitgegroeid tot twee prachtige mensen.

Na deze broer en zus zijn er velen gevolgd. Toen al werden we geconfronteerd met allerlei gebroken en ingewikkelde situaties. Dat varieerde van jongetjes die hele supermarktladingen onder hun bedje verstopten tot kinderen die onze eigen kinderen van de trap af probeerden te duwen. Kinderen die dieren met een schep sloegen tot kinderen die strings pikten bij de zeeman en die je op het politiebureau moest ophalen. Kinderen die alles pikten wat er te pikken viel en kinderen die met een mes onder hun kussen sliepen. Er waren kinderen die we nooit of bijna nooit zagen lachen totdat iemand ongelooflijk hard viel en datzelfde kind bijna dubbel lag van de lol.  Kinderen die in tien minuten tijd andere pubers leerden hoe ze op het dark web konden komen en hoe je dan vervolgens wapens kunt bestellen… Kinderen die kwamen logeren en de nieuwe contactlenzen van één van de andere kinderen uit het dakraam gooiden omdat ze zo vrolijk fladderden..

Ik denk dat we in totaal voor zo’n 47 kinderen hebben mogen zorgen.  Alle kinderen die hier geplaatst werden door de tijd heen hebben in mindere of meerdere mate een rugzakje. Ze worden natuurlijk niet zomaar uit huis geplaatst. Toch hebben we ook regelmatig meegemaakt dat de reden dat een kind in het gezinshuis geplaatst werd niet kindgerelateerd was maar echt te maken had met ouders of het familiesysteem. De meest voorkomende diagnoses die we tegenkomen in ons werk zijn de onderstaande. Sommige kinderen worden geplaatst met meerdere gedragsstoornissen tegelijk. Steeds is het belangrijk om door de stoornis heen vooral het kind zelf te blijven zien en samen met hem of haar te kijken hoe het zijn weg vindt in dit leven met zijn kleinere of grotere rugzak om.

Wat zit er in die rugzakjes? Lees verder.


Hechtingsstoornis

Al in de basis gaat er bij dit kind iets fout wat maakt dat hij of zij zich niet goed heeft kunnen hechten. Hechten blijft daardoor iets wat heel ingewikkeld is voor deze kinderen. Hun leven lang blijven ze zoeken naar relaties die betrouwbaar zijn, en ook hun leven lang blijven ze testen of die relaties dat ook echt zijn.  Aantrekken en afstoten. Steeds maar weer. Dat uittesten kan zo extreem zijn dat ze door willen gaan tot de afwijzing die gaat komen zodat ze kunnen zeggen: “zie je wel, niemand wil mij!”. Je hebt allerlei vormen van hechtingsstoornissen maar de meest heftige is de reactieve hechtingsstoornis.  


Autisme
In het kort zou je kunnen zeggen dat autisme een storing in de manier van informatieverwerken is. Sociale relaties worden daardoor ingewikkeld voor iemand met autisme. Het komt vaak voor dat mensen met autisme op bepaalde gebieden uitblinken. Dat heeft te maken met hun focus hierop. Een kind met autisme vindt het moeilijk om echt oogcontact te hebben en snapt ook vaak humor niet. Ze nemen vaak letterlijk wat er grappig bedoeld is. Voor autisten is onze huidige maatschappij vaak erg ingewikkeld met alles wat er gevraagd wordt. Zolang er duidelijke structuur is en ze weten wat er van ze verwacht wordt gaat het goed. Plotselinge veranderingen kunnen ze moeilijk hanteren. 

LVG

Deze afkorting betekent: licht verstandelijke beperking. Cognitief zijn deze kinderen dus wat beperkter. Ook zij vinden het moeilijk om in de huidige maatschappij goed hun eigen weg te vinden. Het kan zijn dat ze niet goed in kunnen schatten hoe het sociaal gezien in deze ingewikkelde maatschappij werkt. Ze hebben hier steeds weer hulp en sturing bij nodig.    

PDD-NOS

Kinderen met  deze diagnose hebben moeite om hun eigen emoties op een goede manier te reguleren. Soms lijkt het alsof ze overweldigd worden door dat wat op hen afkomt. Dit maakt dat het leven voor deze kinderen vaak extra ingewikkeld is. Zo kan boosheid in één keer woede worden en angst zomaar paniek. Alsof het metertje stuk is. 

ODD

ODD staat voor de term oppositionele gedragsstoornis. ODD is net als ADHD en ADD een ontwikkelingsstoornis. Typerend is het opstandige gedrag en de moeite met gezag en autoriteit. Opstandig gedrag hoort natuurlijk bij de ontwikkeling van kinderen, maar op het moment dat een kind geen controle meer over zijn of haar boosheid heeft en elke keer weer verzet laat zien naar volwassenen en ook nog erg vaak ruzie heeft met anderen heeft het naar alle waarschijnlijkheid ODD.

Het is niet eenvoudig om een goede verklaring te geven voor dit agressieve, boze en opstandige gedrag. Het kan te maken hebben met allerlei risicofactoren. Die te maken kunnen hebben met het kind zelf of met de omgeving waar het uit komt. 

Zo maar even een paar dingen uit de rugzakjes van de bij ons geplaatste kinderen. En dat is dan lang niet alles wat ze meetorsen. Vaak duurt het een lange tijd voordat ze zelf in de gaten hebben wat ze in hun eigen rugtas vervoeren. Er zijn kinderen die rugtassen meetorsen die tot de rits toe vol zitten met ingewikkeldheden. Sommigen komen er nooit helemaal achter wat ze in hun eigen rugtas meedragen, hoe verwarrend en beangstigend kan dat zijn? Ze merken aan alles dat ze anders zijn dan anderen maar weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan. En wat hen nou precies anders maakt. Dit kan hen  verdrietig, boos en moedeloos maken. Aan ons en alle andere gezinshuisouders de uitdaging om ze de tools aan te leren om een weg te vinden in deze voor hen vaak ingewikkelde maatschappij. Ook om ze te laten ervaren dat ze mogen zijn wie ze zijn. En dat ze gezien en geliefd worden.

Dit is Het zal me ’n zorg wezen, waarin verschillende bloggers vertellen over hun leven als zorgouders voor kwetsbare kinderen. Pien Visser (62) schrijft over haar proces als gezinshuisouder. Vanaf 2009 ving zij samen met haar man George meer dan vijftig kinderen op hun woonboerderij. Momenteel woont ze daar met acht gezinshuiskinderen – velen met hun eigen gebruiksaanwijzing – en zeven eigen kinderen. De zorg voor deze kwetsbare kinderen brengt unieke uitdagingen in de opvoeding met zich mee. Lees hier alle posts in deze reeks.

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.