vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

14 oktober om 06:58

Het zal me ’n zorg wezen: Pien Visser (9)

Een nieuwe dinsdag

Benny was ziek en ik moest er vannacht een paar keer uit. Omdat hij bleef huilen en ik het risico niet wilde nemen dat de hele gang wakker werd, zijn we uiteindelijk samen op de bank gaan slapen. Op een gegeven moment val je dan toch vanzelf in slaap. Dan bedenk je de volgende ochtend: ah ja, zo voelde het vroeger, toen ik zelf nog kleine kinderen had. 

De kinderen zijn al naar school, de schoonmaakster was aan het werk en ik draaide twee wasjes en controleerde ik nog snel even de badkamer van de jongens. Het was schoner dan gisteren, gelukkig. Vandaag om tien uur had ik een gesprek met de zorgaanbieder over hoe het afgelopen jaar gegaan is. Dit was gelukkig naar volle tevredenheid voor beiden. Ze waren te spreken over de goede communicatie en zichtbaar tevreden dat de jongens het goed doen.

We merken wel aan alle kanten dat het beleid strakker wordt binnen de organisaties. Een aantal gezinshuizen in Nederland, maar ook van Gezinshuis.com, hebben onverwachts bezoek gekregen van de Inspectie. Die staan dan om negen uur voor de deur en willen op dat moment alles zien. Voor sommige gezinshuizen is dat geen probleem, maar voor ander een heel ongelukkig moment. Gelukkig mag je wel aangeven wanneer je echt weg moet met of voor één van de kinderen en dan komen ze later terug. Anders zit je de hele ochtend met hen opgescheept. Ik hoor dat er rondgekeken en gekeurd wordt alsof je een instelling bent en dus ook aan alle instellingseisen moet voldoen. Er is niet heel veel rek dus en door de jaren heen is er steeds meer controle op alles.  

Zorgorganisaties willen niet voor verrassingen komen te staan, ‘never surprise a superior’. Dat je als gezinshuis het ISO-keurmerk behaald hebt, een verplicht keurmerk voor gezinshuizen, betekent voor hen niet automatisch dat alles op orde is. Je moet kijken naar de brandveiligheid en of je huis optimaal ingericht is voor de kinderen.

Een lijst met duizend vragen wordt afgewerkt, zoals: wat zijn de knelpunten, zijn de brandmelders werkend, zijn er CO2-melders aanwezig, zijn je rapportages en behandelplannen op orde en ga zo maar door. Ik controleer alles en kan gelukkig concluderen dat alles ok is. Meer dan ok. Een beetje duf van de afgelopen gebroken nacht nog bereid ik me voor op de volgende afspraak. Een verhoor op het politiebureau, omdat twee jongens vernielingen aangericht hadden. Het kost me een hele middag. Toch kunnen de jongens daar niet alleen zitten, omdat ze een Licht Verstandelijk Beperking (LVP) problematiek hebben. 

Mijn vriendinnen zeggen weleens: je moet er een boek over schrijven, want er gebeurt zoveel. Dat is ook zo, er gebeurt veel en geen dag is hetzelfde of saai. Je hebt je planning, afspraken, deadlines ook, en zomaar uit het niets kan je hele planning verstoord worden en moet je het toch anders indelen. 

Zo is Joe niet op school aangekomen vanmorgen. Vrienden van hem zeggen dat hij naar Arnhem is. Ik duik in mijn contacten rondom deze jongen, heel belangrijk om die te verzamelen, en begin te bellen en te appen. Na een uur weet ik waar hij is en kan ik het gesprek met hem aangaan. Hij was zo boos op een leraar die iets lomps zei, dat hij het even niet meer trok. Ik snap het. Ik probeer hem ook aan te reiken hoe je het anders kunt oplossen zonder dat iedereen bezorgd is. Inmiddels is hij zo vaak te laat gekomen en tussen lessen door weggeweest dat er een melding bij leerplicht is gedaan. Afwachten maar weer.

Dit is Het zal me ’n zorg wezen, waarin verschillende bloggers vertellen over hun leven als zorgouders voor kwetsbare kinderen. Pien Visser (62) schrijft over haar proces als gezinshuisouder. Vanaf 2009 ving zij samen met haar man George meer dan vijftig kinderen op hun woonboerderij. Momenteel woont ze daar met acht gezinshuiskinderen – velen met hun eigen gebruiksaanwijzing – en zeven eigen kinderen. De zorg voor deze kwetsbare kinderen brengt unieke uitdagingen in de opvoeding met zich mee. Lees hier alle posts in deze reeks.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.