vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

7 juli om 14:58

Iedere dag een grachtenhuis

Een stukje Amsterdamse architectuurgeschiedenis van Kees

Dinsdag 31 oktober 2017

Beste Monique,

De afgelopen week stond min of meer in teken van een opdracht: een tekening van een rij Amsterdamse grachtenhuizen aan de Spiegelgracht. In één van die huizen woont iemand van wie de moeder graag een tekening wil ontvangen.

Tussen dinsdag 24 oktober en eergisteren, zondag 29 oktober dus, maakte ik spectaculaire vorderingen met die tekening. Na anderhalf à twee weken zware en vooral intensieve concentratie, ging het werk met sprongen vooruit. Iedere dag een grachthuis af! En gisteren legde ik de laatste hand.

De werkvolgorde van de tekening begon al in de eerste week van oktober. Eerst tekende ik de gracht met vaartuigen en de bijbehorende grachtenwal. Op de grachtenwal de straat zelf met bomen, geparkeerde fietsen, een paar voorbijgangers en een straatlantaarn. Auto’s heb ik weggelaten, want die vind ik niet bij het geheel passen. Het moet schilderachtig blijven.

Pas na het afwerken van alles op de voorgrond van de panden begon ik met het tekenen van de huizen. Dat was in de week van 15 oktober tot 22 oktober. Als eerste begon ik met het grote blok helemaal rechts op de afbeelding: nummer 20a en b. Dat kwam op 16 oktober af. Aan dat blok volgden twee smalle panden. Eén in donkergrijs en één in helroze.

Toen op 22 oktober dit eerste drietal af was, volgden vanaf dinsdag 24 oktober twee wat grotere grachthuizen. Beiden opgetrokken in zeer donker getinte steen. Ze staan helemaal links op de tekening. In het meest linkerhuis is een kleermakerszaak ondergebracht en in het huis direct ernaast een antiekwinkel. In tegenstelling tot de overige huizen hebben deze twee panden klassieke Amsterdamse gevels. De één kenmerkt zich door een brede klokgevel met golvende flanken en de ander door een halsgevel met aan beide onderuiteinden een kleine Rococokrul.
Ik vond het tekenen van dit tweetal beslist niet makkelijk vanwege de bakstenen die ik meerdere malen tot in de finesses moest uitwerken. Over de donkere verflaag heen zette ik met een uiterst dunne pen de fijnste lijnen van de steentjes. Deze moesten in volgorde van lagen helemaal kloppen.

Donderdag 26 oktober voltooide ik deze huizen. Vrijdag en zaterdag zette ik het laatste huis van de rij op het papier. Dat is wel een heel bijzonder huis mag ik wel zeggen. Zoals men ziet, maakt het min of meer een scheefgezakte indruk. Nader beschouwd en bekeken blijkt het pand scheef te zijn gebouwd in plaats van verzakt. Aan de bouwstijl te zien, dateert het uit het midden van de negentiende eeuw. Ik vermoed dat het huis op een ‘deuk’ in de grond is neergezet en noodgedwongen hellend moest worden afgebouwd.
Tot slot schilderde ik eergisteren de ‘sky’ en zette ik de puntjes op de i door met pen de laatste lijnen strakker te trekken.

Voor wie geïnteresseerd is in architectuur: ik kan in het algemeen concluderen dat vrijwel alle huizen die ik heb afgebeeld, meerdere bouwperioden hebben doorgemaakt. Waarschijnlijk stamt het geraamte van ieder huis uit de late 17e eeuw, nadat de toenmalige Amsterdamse burgemeester Spiegel de gracht in 1667 liet aan leggen.
In de 18e eeuw volgden verfraaiingen aan de gevels en kregen ze hun kenmerkende Rococoversiering. In de 19e eeuw werd een aantal panden uitgebreid en aangepast aan strengere wooneisen en grotere woonbehoeften. Zelfs in de 20ste en 21ste eeuw voerde men grondige renovaties door ten einde de nóg hogere eisen aan wooncomfort tegemoet te komen. Thans zijn vele interieurs stijlvol ingericht. Men grijpt daarin terug naar de elegante decoraties van heel vroeger, gecombineerd met een frisse, lichte uitstraling en prachtige moderne leefvoorzieningen.
Zo is het eigenlijk met alle grachthuizen vergaan. Het is tegenwoordig heel trendy om in de grachtengordel een huis van historische waarde te bewonen.

Na dit enorme werkstuk dat mij bijna drie weken lang bezig heeft gehouden, neem ik eens een aantal dagen rust. Gisterochtend, toen ik opstond, zag alles er spierwit uit. Niet van de schrik, maar van de eerste nachtvorst! Eindelijk! Wat heeft dat lang geduurd voordat we het kregen! Dat was wel even wat anders dan de subtropische nachten van de afgelopen week!

Ik herinner me dat de oktobermaand in eerdere jaren al veel vroeger in de maand nachtvorst gaf en wel meerdere keren. Vorig jaar is zo’n bijvoorbeeld.
Het koudere weer met de noordwestenwind doet mij zoveel goed na al dat kleffe gedoe dat we hebben gehad. Ik kan buiten zoveel meer doen, zoals onder andere twee pittige wandelingen per dag maken. De laagstaande zon steekt alles in vuur en vlam en ik geniet van de schitterende herfstkleuren. Fraaie wolkenluchten zorgen voor een heerlijk Hollands schilderij. Kortom, het betekent weer genieten!

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.