vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

20 juli om 11:42

(05-’20) Ik ben niet langer een slachtoffer.

Karin uit haar frustraties over Covid-19 en komt met een reeks persoonlijke waarheden.


22 mei 2020

Lief leven,

Ik ben er zó klaar mee. Ik vergeet namelijk steeds om 1,5 meter bij iedereen uit de buurt te blijven. En dan moet je er ook nog aan denken om winkelkarretjes schoon te maken om vervolgens met z’n allen aan de koeldeuren te zitten omdat we melk moeten pakken.

Gelukkig woon ik in een dorp en doen ze hier niet zo krampachtig. Zaterdag kan ik ook weer gaan werken. Ik heb er veel zin in om weer lekker met mensen te kletsen. ik ben wel heel erg benieuwd hoe het zal gaan en of ik al die regels niet vergeet in mijn enthousiasme. Straks moeten we allemaal ingeënt worden of worden we via een track and trace in de gaten gehouden.

Heftige maatregelen
Persoonlijk vind ik al die maatregelen maar niks. Het zijn ook best wel heftige maatregelen. Uiteindelijk is het schrikbarend dat een hele maatschappij op slot wordt gedaan, vanwege  een achterlijke griep, die (zoals ieder jaar) een groot aantal mensen het leven kost. Ik bedoel dit niet gemakzuchtig en vind het heel erg voor al die mensen, die een naaste hebben verloren.. Maar kom op zeg: we hebben het hier over 10.000 doden op een totaal van 17.000.000 mensen.

En daarvoor laten we onze hele economie naar de klote gaan. Sorry, het spijt me, maar dit gaat mijn pet te boven. We kunnen hier uren over nadenken en discussiëren, maar de eindstand is en blijft dat er nog geen 10 duizend doden gevallen zijn, maar er ondertussen miljoenen andere mensen hun werk en inkomen kwijtraken enkel en alleen om deze 10.000 mensen te redden.

De aankomende jaren zullen we weer met z’n allen moeten bezuinigen op van alles en nog wat om deze catastrofe op te ruimen en te compenseren. Pff, kijk ik ben allang blij dat ik de minister-president niet ben, want ik besef dat je in zaken als deze toch nooit een juiste beslissing kunt nemen en dat aan iedere keuze weer andere risico’s kleven; Het is lastig kiezen tussen de verschillende kwaden.

Chaos overheerst
Ondertussen gaat de tijd voorbij en staat het leven niet stil. Althans, dat is hoe ik het ervaar. Ik ben iemand die het beste functioneert met structuur en duidelijkheid en als er iets op dit moment ontbreekt, dan is dat het wel. Alles is onduidelijk. Chaos overheerst. Wat voor mij werkt is dat ik me zo weinig mogelijk probeer aan te trekken van de stortvloed aan  nieuwsberichten, die over ons worden uitgestrooid. En dat ik bovenal angstige mensen probeer te vermijden, want  angst is een slechte raadgever.

Iedere stap die je neemt brengt risico’s met zich mee. Het hele leven is een risico. Als mens heb je nooit in de hand wat er buiten je reikwijdte gebeurt.

‘Altijd’ en ‘nooit’ bestaan ook niet, omdat morgen alles anders kan zijn. Omstandigheden heb je niet in de hand, maar je hebt wel jezelf, je gedachten en handelingen in de hand. Dus zoek ik de oplossingen bij mezelf; hoe je met een situatie omgaat  kun je namelijk wel helemaal zelf bepalen.

Jeetje.. dit heb ik ondertussen allemaal geleerd; ik heb de rust van binnen om na te denken over hoe ik met het leven wil omgaan. Ik ben niet langer een  pion of slachtoffer; ik ben Karin, die een nieuw leven heeft gekregen.

Grote Uitdaging
Iedere dag is een er een vol uitdagingen. Want dat is het leven wel: één grote uitdaging waarin je zelf alles moet bepalen en invullen. Iedere situatie daagt je uit tot het leren van lessen en nemen van beslissingen. Of dat nou gaat over het bestrijden van Covid-19-besmettingen of het wel of niet oversteken op een drukke straat, alles wat vandaag perfect is, kan morgen helemaal mis zijn.

Als mens heb je nooit in de hand wat er buiten je reikwijdte gebeurt. Je hebt alleen in de hand hoe je ergens reageert en er vervolgens mee omgaat. En dat  is wel de les van de afgelopen maanden, hoor: hoe ga je om met alles wat deze coronatoestand met zich meebrengt? Laat je het je leven domineren of neem je het met een korreltje zout?

Ik heb besloten om het in het midden te houden. Terwijl ik de hygiënemaatregelen in acht neem, koester ik daarnaast vooral mijn Hollandse nuchterheid, die maakt dat ik mijn leven niet door Covid-19 laat bepalen. Het virus is voor mij slechts iets waar ik rekening mee houd en niet meer. (Als ik het niet vergeet, tenminste 😉 ).

❤ Karin

 

Hoe ga jij om met corona?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.