vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 september om 11:23

Brieven van Kees: ik ben weer helemaal OK!

Brieven van Kees

Beste Monique,

Deze maand lijkt uit een geheel ander vaatje te tappen dan de afgelopen zomermaanden. Ik blijf erbij dat ik het enorm toejuich dat de grote hitte voorbij is.

Eindelijk weer koel weer met koude nachten! Eindelijk kan ik weer een normaal dagelijks leven leiden volgens het vertrouwde patroon! Ik geniet van al mijn liefhebberijen die ik nu kan uitoefenen! Twee keer per dag een wandeling maken, zeer veel plezier beleven aan de modeltrein, tekenen en de dag afsluiten door heel lekker te gaan koken. Elke dag opnieuw.

Deze week lijkt een hoogtepunt te zijn. 

Vooral woensdag 21 september was een dag die veel indruk op me maakte. Ik had een afspraak met een klant voor nieuwe tekenopdrachten. Een man uit Nijmegen. En, beide te tekenen onderwerpen bevonden zich in Nijmegen.

Daar ik het niet zag zitten om met de trein te gaan, was afgesproken dat mijn klant me kwam halen in Velp. Samen zijn we in de auto naar Nijmegen gereden. 

De heenweg kende grote drukte. Veel vrachtverkeer, lang wachten voor stoplichten en diverse flessenhalzen met verkeersopstoppingen op de ringwegen van Nijmegen. Maar de vergezichten die ik gedurende de heen- en terugtocht te zien kreeg, hebben diepe indruk op me achtergelaten. Wat lag de stad toch mooi aan het water van de Waal! Toen we de brug namen, kon ik Nijmegen in alle facetten bekijken. En in de directe omgeving van de stad reden we door groene stukken met oude, statige huizen uit het einde van de 19e eeuw. Afgezien van het ongemak van de verkeersdrukte die de binnenstad kende, keek ik heus mijn ogen uit. En even later arriveerden mijn klant en ik op een groot parkeerterrein vlakbij een kolossaal monumentaal gebouw. En dat zou ik mogen tekenen. Het betrof een opdracht in de vorm van een afscheidsgeschenk voor een collega van mijn klant.

Ik nam het gebouw goed in ogenschouw en maakte foto’s van alle delen. Het huis was opgetrokken aan het begin van de twintigste eeuw en gebouwd in Neo-Renaissance stijl. Heel bijzonder.

Toen ik klaar was met fotograferen verlieten we de plek en reden we naar een woonwijk van Nijmegen. Daar bevond zich een woonhuis dat in aanmerking kwam voor de tweede opdracht. Een mooi huis, fraai in harmonie gebouwd en met veel groen eromheen. Een twee-onder-een-kapwoning. Aan de architectuur te zien, zal het ongeveer dateren uit de late jaren twintig/begin jaren dertig van de afgelopen eeuw.

Ook dat huis legde ik vast op de gevoelige plaat, al vond ik het niet makkelijk een duidelijke opname te maken want ik had tegenlicht. De zon stond net verkeerd.

Nadat de fotosessies waren volbracht, verlieten we Nijmegen en bracht mijn klant me terug naar huis. Ik had veel voldoening van het fotograferen, want ik bekeek op mijn toestel de opnames. Die leken te zijn geslaagd. In elk geval zouden de foto’s genoeg houvast bieden bij het tekenen.

De rit naar Velp werd een hoogtepunt. We werden getrakteerd op schitterende vergezichten over de Waal en Rijn. Panorama’s die voor ons land heel bijzonder zijn. In het Rivierengebied zagen we de tegenoverliggende Veluwe en de stad Arnhem prachtig liggen. De zon stond namelijk niet meer zo hoog waardoor het buitenlicht veel rustiger overkwam. Er ontstonden indrukwekkende kleurschakeringen. De contrasten van licht en schaduw zorgden voor fraaie belichtingen. Aan de hemel staken lange, spierwitte wolkenstraten scherp af tegen het blauwe zwerk hetgeen het schilderij compleet maakte. 

Mooie herinneringen aan vroeger kwamen naar boven. Met mijn ouders gingen we in de jaren tachtig en negentig van de afgelopen eeuw vaak met de auto naar Frankrijk en Italië voor onze vakantie. En dan nam mijn vader altijd goed toegankelijke snelwegen van noord naar zuid door het Rivierengebied. Het leek alsof ik ineens naar die fijne jaren terug was geflitst. Dierbare herinneringen dus. Nostalgie.

Na minder dan een half uur rijden waren we in Velp en nam ik afscheid van mijn klant.

Volgende maand ga ik aan de eerste tekenopdracht beginnen.

Overigens, gisteren voltooide ik een tekening voor een klant uit Loenen. Niet Loenen aan de Vecht, maar Loenen in Gelderland. Het ligt tussen Eerbeek en Klarenbeek. Het is een schitterende landelijke omgeving met oude boerderijen en echte enken.

Mijn klant in Loenen woont in één van die boerderijen. Ik laat de foto van de kersverse tekening zien. Eindelijk mag ik weer werk op Facebook tonen. Een trots resultaat van een vruchtbare septembermaand.

Hartelijke groeten,
Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.