vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 12:54

De zomerwarmte voelt als een pittige opgave

Zaterdag 7 mei 2016

Beste Monique,
Na tweeënhalve maand aanhoudend koud weer maakten we deze week weer eens kennis met ZOMERWARMTE. Dat was wel even wennen!

Voor mensen die ervan kunnen genieten, zijn deze dagen natuurlijk uitgelezen. Wat zullen zij blij zijn nu somberte, nattigheid en kilte eindelijk achter de rug zijn! Helaas ben ik niet blij. Boodschappen doen is voor mij zoal een pittige opgave.

Gigantische boodschappenlast
En nu speelde om 9.30 uur ’s ochtends de warmte al flink op. Door zonovergoten straten zonder enige schaduw van bomen en hoge huizen, die het zwakke briesje tegenhielden, heb ik moeten zeulen en sjouwen met zware, werkelijk tot de nok geladen tassen. Daar kwam nog eens bij kijken dat het het tamelijk vol was in het dorp. Na in maar liefst zes winkels te zijn geweest, fietste ik met een gigantische boodschappenlast – hangend aan de achterkant van het rijwiel – naar huis. Ik was in totaal anderhalf uur in het dorp geweest.

Oef!

Daarna was het even bijkomen en heb ik een lekker bakje troost genomen. Ik vergaarde aldra nieuwe energie en ben toen gaan tekenen. Om circa 12.00 uur riep de volgende plicht. Ik constateerde dat ik het grasveld rondom mijn woning moest maaien. Het gras was hoog geworden.

Tot enige opluchting zag ik dat een groot deel van de tuin in de schaduw lag van een boom. Ik profiteerde daar volop van. Daarmee viel het maaien mee. Wel merkte ik dat ik snel moe werd. Toen het karwei was gedaan, voelde ik me uitgeput. Ik besloot een stevige lunch te nemen.

Krankzinnige temperatuur
In de middag kon ik niet meer naar buiten. Het was te warm: bijna 27 graden Celsius! Dat is een krankzinnige temperatuur voor begin mei!

Na de lunch kon ik gelukkig probleemloos op mijn bank liggen en viel heerlijk in slaap. Toen ik wakker werd en bijkwam, zette ik het tekenen nog even voort.

Pas tegen 15.30 uur merkte ik dat het in de huiskamer warmer werd. Ik staakte mijn werk en legde alles even apart voor een andere keer. Overigens, het onderwerp van mijn nieuwe tekening is een herenboerderij in Olterterp te Friesland. Het betreft een mooie, grote stolp in de traditionele bouwstijl van de provincie.

Het werk is bijna klaar. Bijna, want ik wacht nog op nieuwe foto’s, die gemaakt én verstuurd moeten worden.

Huis al getekend

Ik heb het huis zelf al getekend, maar op het oude fotovoorbeeld zie je bovenal kale bomen en struiken. Ik heb nu om foto’s gevraagd, waarop de boerderij in een bloeiend landschap te zien is. Mijn klant wil zijn woning op de tekening graag in een fraaie voorjaarstooi zien.

Voldaan van het tekenwerk van vandaag, nam ik theepauze en dronk een kopje jasmijnthee, dat op zomerse dagen een heerlijke drank is. Zo licht van smaak! Het ligt minder zwaar op de maag dan gewone zwarte thee en ik ga er niet zo van transpireren.

Dat was het weer, Monique!

Hartelijke groeten,

Kees

Prikkels
Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees zich ontzettend kan ergeren en druk kan maken over het weer dat niet past bij de tijd van het jaar. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.