vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

24 oktober om 10:05

Ingestort na bezoek aan kapper

Woensdag 21 oktober

Beste Monique,
Vanochtend ben ik naar de kapper gegaan. Het haar moest na bijna drie maanden flink worden bijgeknipt.

Hier in mijn woonplaats bevindt zich een hele goede zaak, die echt op niveau knipt. De kapsters zijn er bijzonder aardig en klantvriendelijk. Kwaliteit en sfeer gaan voorop. Ik heb meestal goede ervaringen na een bezoek aan deze ‘coiffeur’.

Uit de hand gelopen
H
elaas verliep het vandaag anders. Het is zelfs uit de hand gelopen. Het begon toen mijn trouwe kapster tijdens de knipbeurt over het weer begon:

“Het is buiten niet erg warm en het regent nog hè?”

“Ja,” antwoordde ik. “Het is heerlijk fris en het regent flink. Tijdens mijn wandeling hier naartoe had ik dan ook alsmaar de paraplu op. Regen is goed voor de natuur, want die snakt weer naar hemelwater.”“Maar vanmiddag,” vervolgde de kapster, “zou  de temperatuur weleens naar twintig graden kunnen gaan.”

“Wáát?”, riep ik verschrikt uit: “twintig graden?”

“Ja”, antwoordde zij rustig.

“Dat zou ik vreselijk vinden, want zulke temperaturen ben ik niet meer gewend na al die fijne koele dagen! Ik heb me er niet meer op ingesteld!”

“Toch is het zo”, zei ze resoluut.

Totale paniek overmande me. Ik voelde me radeloos. Van streek zelfs! Hoewel ik zo wel weg wilde rennen uit de winkel om naar huis te gaan, kon dat niet, want ik zat met kappersmantel en al in de stoel en de schaar knipte gestaag voort.  Ik had zelfs de heerlijke koffie, die voor mij was ingeschonken, van pure schrik nog niet eens aangeraakt!

‘Ik stortte in’
De gedachte dat het plots zo warm zou worden, kwelde me. Ook de rest van de ochtend toen ik allang thuis was. Hoewel ik gisteren aan een nieuwe tekenopdracht was begonnen, kon ik me er niet meer toe zetten.

Beter gezegd, ik stortte in.

Twintig graden in de laatste decade van oktober! Dat is belachelijk! Zulke temperaturen horen niet bij ‘medio-herfst’. Goed, begin -oktober kan ik het me nog voorstellen. Zulke hoge waarden zijn weleens eerder voorgekomen, maar naar het einde van deze maand toe, heb ik dit eigenlijk niet meer meegemaakt. 

Gerust gesteld

Ik heb terstond mijn broer gebeld om mijn hart te luchten en bezorgdheid te uiten. Gelukkig kon hij mij geruststellen door de mededeling dat het slechts om een kortstondige piek ging, die snel weer zou verdwijnen, en dat de temperaturen daarna  weer  normaal zouden worden.

Ik erger me te pletter als mensen onder elkaar of tegen mij uit zichzelf over het weer beginnen te praten en dan opgetogen mededelen dat er warmte op komst is. Dat heb ik dit jaar en ook in eerdere jaren vaker meegemaakt, vooral in openbare ruimten. Het doet zich meestal voor wanneer ik lang in een winkel moet zijn of op mijn beurt moet wachten, in dit geval de kapsalon. Mijn ochtend kan op die manier op slag vergald worden. Zelfs een hele dag kan naar de mallemoer worden geholpen.

Zoutloos geleuter waar ik allesbehalve op zit te wachten.


Een onverwachte verstoring van iets dat vertrouwd is, is voor iemand met autisme verschrikkelijk.
Hartelijke groeten, Kees

 

Prikkels
Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees zich ontzettend kan ergeren en druk kan maken over het weer dat niet past bij de tijd van het jaar. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Opmerkingen zijn voor deze post uitgeschakeld.