vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 18:36

Jugendstil-huis in Deventer

De strakke muren in één kleur baksteen en de witte pleisterlagen geven het huis een gezapig uiterlijk.

Woensdag 18 juli 2018

Beste Monique,

Dinsdag 17 juli betekende een groot moment in mijn woning. De hoogst-ingewikkelde tekenopdracht waaraan ik wekenlang heb gewerkt, kwam af. Voltooid! In alle glorie en pracht.

De tekening betreft een Jugendstil-huis in Deventer, dat gelegen is op de hoek van de Melksterstraat en de Welle langs de IJssel. Degene die op het balkon van het huis zit, kan een prachtig uitzicht verwachten over de rivier. Het huis staat niet ver van de grote IJsselbrug waar in 1976 opnames plaatsvonden voor de film ‘A Bridge To Far’ met onder andere de beroemde acteur Dirk Bogarde.

De bouwstijl van de woning, die tegenwoordig uit drie grote appartementen bestaat, valt onder de noemer Jugendstil en dan een vrij ongebruikelijke uiting van de Jugendstil (in Frankrijk, België en Nederland ook wel Art-Nouveau genoemd). Door de enigszins sobere opzet zou men het huis eerder in België of Duitsland verwachten dan in ons land.

De strakke muren in slechts één kleur baksteen met de witte pleisterlagen ertussen geven het huis een tamelijk gezapig uiterlijk. Het is gebouwd omstreeks 1903. Rond die tijd bouwde men in Nederland juist kleurrijke huizen met prachtige tegeltableaus, glas-in-loodramen, vele erkers en daken met versierd smeedijzerwerk, terwijl het aan fijn uitgesneden houtwerk evenmin ontbrak.

Het verbaasde me toen mijn klant me vertelde dat het huis ook van binnen strak uitgevoerd was, zonder opmerkelijke versierselen. Het enige wat bezienswaardig schijnt te zijn, is een glas-in-loodvenster met een zeilschip erin.

Mijn klant vertelde me dat ze haar jeugd in dit huis heeft doorgebracht. Later werd de woning opgesplitst in drie appartementen.

Het tekenwerk betekende een enorme opgave. Zelden heeft een opdracht me zoveel concentratie en inspanning gekost als deze. Vele lijnen moesten minuscuul worden uitgevoerd met details die om een hele strakke bewerking vroegen. En dan waren er ook nog licht- en donker-effecten en schaduwpartijen.

Ik ben dan ook dolblij dat de tekening klaar is. Inmiddels ben ik bezig een afspraak te maken met mijn klant voor het overhandigen van de tekening.

Vandaag houd ik rust en zal ik een paar dagen niet tekenen.

Ik moet dan nieuwe energie vergaren voor het volgende werk, waaraan ik in de loop van de volgende week hoop te beginnen.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken