vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

3 juli om 21:58

Kees tekent een stilleven

Kees maakt een tekening van het koffiestel waarmee grootmoeder ooit mee leerde koffiezetten.

7 januari 2018

Beste Monique,

Al ligt het echte tekenen nog stil, ikzelf zit allesbehalve stil. Tussen de rustperiodes door maak ik zo nu en dan een aardigheidje. Zo heb ik vandaag, na drie dagen relaxed het penseel in de hand te hebben gehad, een bijzonder onderwerp op papier voltooid.

Iets eenvoudigs, iets alledaags, maar toch subtiel: een stilleven van een voorwerp dat mij bijzonder dierbaar is. Het heeft een ‘hoog aaibaarheidsfactor’. Ik gebruik het nog steeds. Wanneer ik een rustige ochtend doormaak en mijn zinnen heb gezet op een heerlijk kalm begin van de dag, stel ik hiermee mijn bakje troost samen. Op de wijze zoals grootmoeder het deed. En mijn ouders doen dat trouwens ook, want zij hebben eenzelfde koffiezet-setje. Meerdere zelfs.

Ik vind het koffiestel zo mooi dat ik het niet meer kon nalaten er een afbeelding van te maken.

Hoewel het koffiepotje en het element erbovenop, waarin de gemalen koffie wordt gestopt, niet antiek zijn, heb ik het setje al twintig jaar in bezit. Eind jaren negentig schafte ik het aan.

Toen ik in 2001 mijn woonafdeling kreeg – aan het huis van mijn ouders in de vorm van een veredelde stacaravan (het ‘chalet’)-, gebruikte ik het volop.

Tegenwoordig gebruik ik mijn koffiezet-setje vooral op zondagochtend, want deze is heilig. Dé ideale dag om weer eens op ‘nostalgische wijze’ koffie te zetten. Zeker ’s winters. Ik neem er dan ook de tijd voor.

Variatie in zetten doet koffie drinken!

Wanneer de koffie eenmaal op is en de sleur van de doordeweekse dagen weer op gang komt, stort ik me op de capsules.
Zoals men ziet, heb ik de tekening niet uitgevoerd met pen-contouren, maar in gouache. De papiergrootte bedraagt 20 x 18,5 centimeter inclusief de witte marge om de afbeelding heen.

Ik bewaar de tekening in een album.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.