vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

8 maart om 16:11

Vaarwel winter!

Zaterdag 6 maart 2021

Beste Monique,

Drie weken geleden was het midden februari 2021. De vorstperiode liep eerder op haar einde dan aanvankelijk gedacht. Voorjaarsachtig weer was opeens in aantocht. Teleurstelling drukte alle vreugdevolle gevoelens over het unieke winterweer finaal de kop in.

Behalve deze nogal rigoureuze overgang, was er nog iets waaraan ik flink moest wennen. Het wordt steeds langer licht buiten. Het viel me op hoe snel het iedere ochtend eerder licht werd en ’s avonds later donker.  Het leek of er zelfs per dag grote verschillen optraden! Ik stoeide er maar mee, want dit betekende een forse aanpassing voor me, met meer prikkels van buitenaf tot gevolg.

Ik was zo vertrouwd geraakt met het ‘om 17.00 uur de gordijnen sluiten’ en de volgende ochtend ‘om 8.30 uur de schermen voor de ramen weer open klappen’. Soms dacht ik: ik wou dat dit altijd zo bleef. Daar kwam nog bij dat het een en ander ook midden op de dag  anders uitpakte. Zo vond ik dat het buitenlicht – zodra de zon doorkwam – scheller was geworden, vergeleken met drie weken eerder.

Nieuw ritme

Kortom, er bleek een fikse stap gezet te zijn in slechts een paar weekjes tijd. Inmiddels zijn we drie weken verder en ben ik enigszins gewend geraakt aan het nieuwe ritme van de tijdstippen van zonsopkomst- en ondergang. Inmiddels vind ik het prettig om mijn ontbijt klaar te maken bij goed buitenlicht en dat ik ’s avonds mijn kamer niet zo snel meer hoef te verduisteren.

Waarom is het lengen der dagen me dit jaar zoveel meer opgevallen dan in andere jaren?

Waarschijnlijk ligt het aan de winter die we hebben gehad. Deze had naar mijn gevoel lang niet zo’n somber en naargeestig verloop als de winterseizoenen van de voorgaande jaren. Alles kende ook een rustiger en kouder beeld. Zelfs als het buiten bewolkt was en er geen nachtelijke uitstraling kon plaatsvinden, omdat het wolkendek alles tegenhield, werd het toch nog koud. En werd het geen warme vochtige boel  dus, zoals in andere jaren. Al duurde de vorstperiode van februari dit jaar helaas niet lang, voor mijn gevoel kwam deze winter veel prettiger over en gaf deze meer gezelligheid.

Winterse staart

Ik geniet heerlijk na van een winterse staart met zijn verrukkelijke begin maartse dagen. De stevige nachtvorsten en mooie ochtendwandelingen in tintelend koude lucht zijn weer helemaal terug!

Hierdoor verloopt ook het werk aan de tweede grote tekenopdracht van dit jaar, bijzonder voorspoedig. Volgens mij wordt het werk prachtig. Tot nu toe kan ik iedere dag met voldoening toezien op dat er steeds weer iets interessants op het vel papier bij is gekomen.

Zodra de tekening voltooid is, hoop ik er over een poosje een mooie foto van te plaatsen op Facebook/Doclines.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.