vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 augustus om 10:50

De klopgeesten van la Champagne

Salut, la Champagne! Kees tekende een huis in de buurt van Verdun en Lotharingen.

Vrijdag 26 mei 2017

Anders dan anderen

Beste Monique,

Oef! Wat een vreselijke hitte! Nu al! Nog 3,5 week te gaan tot de langste dag en nou al puffen en zuchten onder tropenhitte! Ik vind er geen bal aan.

Ik kan bijna niets doen en moet gewoon rust houden. Ik, die graag mooie ochtendwandelingen maak, moet afstand doen van het heerlijke lopen in de frisse ochtendlucht in het zo vertrouwde natuurgebied.

Je zal deze hitte maar in het voorjaar op je af krijgen…. Zo valt er geen enkele aardigheid meer te beleven aan het zo anders bekoorlijke lenteseizoen. Regen en drastische afkoeling zijn momenteel wens nummer één. De natuur snakt ernaar.

Toch kende gisteren geen ledigheid. Want ik heb weer een tekening kunnen voltooien.

Terwijl de airconditioning zachtjes ruiste en koele lucht zich in mijn woonkamer verspreidde, legde ik de laatste hand op het werk. Ditmaal betrof het geen gebruikelijk onderwerp. Wel een huis, maar een die anders is dan anderen. Een landelijk ogend en historisch huis in noord-Frankrijk, gebouwd in Cléry-le-Grand, en daterend uit omstreeks 1850, 1860.

Meestal kan ik de leeftijd van een huis herkennen aan de bouwstijl, al blijft het giswerk.

Thans is het een vakantie-onderkomen. Mijn klant die ergens aan de noord-Hollandse westkust woont, brengt daar geregeld haar vakanties door. Ze schijnt het zo’n fijne plek te vinden dat zij er graag een tekening van wilde hebben. Ik kan het me ook voorstellen. Voor zover ik de foto’s die ik van haar had gekregen, mag geloven, moet het in een mooie, stille omgeving liggen.

Het huis kent een lange geschiedenis.

Ooit gebouwd als woning met een houtzagerij. Later diende het als gemeenschappelijk onderkomen voor de dorpsbewoners. De houtzagerij (met door een watermolen aangedreven zagen) is er allang niet meer, maar wel schijnen er in het holst van de nacht geesten rond te dwalen. Klopgeesten.

Mijn klant vertelde me dat logées ’s nachts opgeschrikt worden door gekraak en geklop.

Ik vermoed dat het aan de ruim anderhalve eeuw oude bouwconstructie zal liggen van zo’n huis. Bij wisselingen van vocht en temperatuur kunnen houten balken en spanten spookachtige geluiden veroorzaken.

De omgeving waarin het huis zich bevindt, ligt tussen het oostelijke gedeelte van de Champagne en ten westen van Lotharingen. Een bekende grote plaats in de buurt is Verdun, bekend om de enorme begraafplaats van talloze gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze streek werd ook zo bloedig gevochten! Veldslagen en brandende dorpen eisten honderdduizenden levens.

Het zal mij niets verbazen dat in dit huis gewonde soldaten werden verpleegd of een belangrijk militair hoofdkwartier was ondergebracht.

In de tuin wordt er af en toe een voorwerp aangetroffen uit die tijd, en creatief als de eigenaar(s) van het huis zijn, hebben ze van al die relieken een soort altaartje gemaakt.

Na beide wereldoorlogen scheen het huis zijn functies geleidelijk te verliezen en sinds de jaren zeventig stond het permanent leeg. De eigenaar/eigenaresse trof het landgoed aan als een vervallen geheel. Het wekt dan ook geen verwondering dat er jarenlang aan het huis is gesleuteld en getimmerd om er een stijlvol en comfortabel vakantie-onderkomen van te maken. En nog altijd wordt er flink aan gewerkt om het goed bruikbaar te houden.

Helaas staat het huis in een kom, temidden van mooie, weidse heuvels. Dat houdt in dat zich, zodra het hevig regent, serieuze overstromingen voordoen, die het landgoed kunnen doen onderlopen.

Desalniettemin blijft het zeer in trek en genieten de huurders en verhuurders van een verrukkelijke plek in een fraaie landstreek. Ideaal voor een vakantie met buitenleven!

Tot zover de geschiedenis van het huis.

Onlangs nam ik via de mail contact op met mijn klant. Tevens stuurde ik haar een foto toe van de tekening. Die had ik daarvoor genomen. Haar reactie leidde tot alle blijdschap. Ze bleek het zo mooi te vinden dat ze ‘WOW!’ in haar mail schreef.

Ook bij mij heeft het resultaat geleid tot grote voldoening, want deze opdracht heeft me enorm veel inspanning gekost. Vrijwel iedere dag moest ik me tot het uiterste concentreren om er een zo fraai mogelijk geheel van te maken. Na het schilderen heb ik in de pleisterlaag het huis met de fijnste inktpen stippeltjes aangebracht om tot optimale kleurennuances te komen. Deze wijze van arceringen aanbrengen leverde het gewenste effect op. En er waren meer onderdelen die heus veel aandacht vroegen en flink wat uurtjes ploeteren betekenden.

Om een beeld te geven van het huis en het vele werk dat ik eraan heb gehad, sluit ik een foto in als bijlage.

Ik besluit dit werk te fotokopiëren. Voorlopig houd ik het bij een reproductie voor mezelf. Om in een verzamelalbum te bewaren.

Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.