vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 11:15

Komkommertijd

Vrijdag 29 juli 2016

Beste Monique,

Komkommertijd. We kunnen er met zijn allen over praten. Of niet, want in een komkommertijd valt niet veel te vertellen. Ik heb eigenlijk ook weinig bijzonders te melden, ware het niet dat ik afgelopen zondag een tweetal CD-doosjes heb voltooid waarop ik best wel een beetje trots mag zijn. Ik vond het erg leuk werk!

Ondanks dat de afgelopen zondag zulk vervelend warm weer opleverde en het ook in mijn huiskamer niet meer zo plezierig toeven was, slaagde ik er in een klein maar mooi werkstuk af te maken.

Naamsymfonieën
De doosjes zijn eigenlijk te typeren als CD-verzamelboxen. Eén doosje bevat 5 CDs met daarop werken voor piano en viool van de componist Johann Nepomuk Hummel. Prachtige muziekstukken! In het andere doosje gaan er drie CDs van de Italiaanse componist Domenico Cimorosa (of Cimarosa; het is tot op heden niet bekend hoe zijn achternaam werkelijk gespeld werd).

De concertstukken op deze drie schijfjes zijn naamsymfonieën. Deze zijn officieel geclassificeerd als ouvertures voor de opera’s die de Italiaan had geschreven, maar aangezien deze orkestwerken ook zonder het toneelspel zelf zijn uitgevoerd, vallen ze onder de tweede noemer ‘naamsymfonieën’.

Plastic niet prettig
De oorspronkelijke plastic bewaardoosjes van de CDs heb ik maar weggedaan omdat ik met zulke verpakkingen geen prettige ervaringen heb. De schijf wil soms van het centrale bevestigingspunt losraken om vervolgens op de grond te vallen. Aan de scherpe randen van het doosje heb ik niet zelden mijn handen flink pijn gedaan.

Tot slot: het harde plastic kan ook de levensduur van de CD verkorten doordat het niet voldoende bescherming biedt tegen stof. Punten en randen kunnen zelfs tegen het schijfje aankomen wanneer het eruit wordt gehaald of opgeborgen.

Gevolg, schade aan de dierbare muziek. Kortom, geen oplossing. Die heb ik maar zelf gevonden.

Thans koester ik mijn mooie muziek in zachte envelopjes die ik hiervoor heb gemaakt.
De envelopjes liggen allen in het bijbehorende verzameldoosje.

Muziek aan te bevelen
Voor liefhebbers van klassieke muziek uit de achttiende eeuw die geïnteresseerd raken: de muziek van Johann Nepomuk Hummel is zeer aan te bevelen. De CD’s zijn los leverbaar onder het merk Chandos (artikelnummers CHAN9687, CHAN9558, CHAN9886, CHAN9807 en CHAN10255), met als orkest The London Mozart Players en de pianist Howard Shelley en violist Hagai Shaham.

De werken van Cimarosa zijn leverbaar onder het label Naxos en het trefwoord is Cimarosa Overtures. Leverbaar zijn Vol. 1 nr. 8.570508, Overtures Vol. 2 nr. 570279, Overtures Vol. 3 nr. 8.572734 en Overtures Vol. 4 nr. 8.573439). Op iedere aflevering (‘volume’) staat een ander orkest. Volume 2 heb ik niet aangeschaft daar ik de muziekstukken die erop staan niet gemakkelijk in het gehoor vind liggen.
De genoemde CDs zijn zowel in online webshops leverbaar als te bestellen in een voor klassieke muziek gespecialiseerde winkel.

In ieder geval heb ik voor de komende maanden genoeg muziek ter beschikking. Voor de pauzes tussen de tekenbedrijven door is het een heerlijke vorm van ontspanning.

Tekening Leidsegracht
Overigens ben ik drie dagen geleden begonnen aan een nieuwe tekening. Het wordt weer een rij Amsterdamse grachthuizen. Dit maal bevinden ze zich aan de Leidsegracht.

Geen makkelijk werk overigens, want ik moet veel in perspectief tekenen met flink wat straatattributen ervoor. Het is een uitdaging.

Het is een opdracht voor een klant die mij al eerder een opdracht heeft verstrekt. Op deze tekening wacht zij al bijna een jaar.

 

Ik ben dolblij dat ik in juni eindelijk in Amsterdam ben geweest om ter plekke foto’s te maken van de betreffende huizenrij.

Hartelijke groeten,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.