vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

26 augustus om 17:09

Le Corbusier in Wageningen

Vrijdag 19 september 2016

Beste Monique,

Zo, dat zit er ook weer op. De hittegolf is eindelijk voorbij. Vandaag tot grote vreugde verkoeling.
Afgelopen nacht viel er een pittige regenbui met wat onweer en die heeft 5 mm. water in de neerslagmeter achtergelaten. De natuur is meteen zienderogen opgeknapt na het kortstondige nachtelijke stortbad.

Nu de temperatuur gezakt is, achtte ik de afgelopen middag de tijd rijp om het gras te maaien, hetgeen moeiteloos verliep. Wat voelde het buiten weer anders aan! Verder lukte het me tevens weer te voet naar het dorp te gaan voor de inkopen. En zo kon ik meer diverse huishoudelijke werkjes verrichten, die daarvoor niet mogelijk waren.

Tekening voltooid
Het belangrijkste wat ik wil vermelden, is dat ik afgelopen zondag (11 september) een tekening heb voltooid van een huis in Wageningen. Zoals men op de foto ziet, is het een totaal ander onderwerp om op papier uit de werken dan de vorige tekening van de Leidsegracht.

Nu betreft het een woning die in 2011 is gebouwd en die een sterke gelijkenis vertoont met een bouwwerk, dat de beroemde Frans-Zwitserse architect Pierre Le Corbusier honderd jaar eerder (!) tot stand bracht. Honderd jaar eerder? Ja ruim honderd jaar eerder.

Vooruitstrevende bouwstijlen
In 1911 verrees niet ver van de Oostfranse stad Chambéry voor die tijd een experimenteel huis dat als een bom insloeg. Kranten stonden er vol van. De ene vond het bouwwerk een schande en een brute aanslag op de schone wereld der bouwkunst, de andere vond het geheel van witte, gladde vlakken en recht-toe-recht-aan-bouwsels juist interessant, indrukwekkend en zelfs praktisch. Licht, lucht en ruimte vormden het motto van Le Corbusier. Het kubisme deed in dat jaar al voorzichtig zijn intrede, getuige de schilderwerken van Piet Mondriaan.

Vergeet overigens niet dat in 1911 de meeste huizen en openbare gebouwen nog in decoratieve stijl werden opgetrokken, zoals de Art-Nouveau, de ‘Um-Achtzehnhundert-Bauart’ (een vorm van neo-barok vermengd met laat-classicistische elementen) en de beginfase van de Amsterdamse School-stijl.

Wageningen functioneerde in ons land vanaf de vroege twintigste eeuw min of meer als een proefterrein voor vooruitstrevende bouwstijlen. De zakelijk ogende Universiteitsgebouwen en vele laboratoria vormen het voorbeeld en zijn bijna aan elke straat te vinden.

Tot zover het verhaal en de achtergrond van de laatste tekening.

Voorlopig neem ik even afstand van het tekenen tot ik me weer voldoende uitgerust voel voor de volgende opdracht. Door de buitensporig hete nachten heb ik de laatste nachten slecht geslapen.

Hartelijke groeten,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.