vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

6 juli om 23:38

Lieve ouders, bedankt!

Sofie

Lieve lezers,

Ik zal hier de komende tijd mijn dagboeken met jullie delen over mijn ervaringen als KOPP/KOV-kind. Hier kunnen jullie mijn verhaal volgen – van puberteit tot nu – over hoe ik met de moeilijke thema’s in mijn leven ben omgegaan en nog steeds omga.

Ik ben namelijk opgegroeid in een gescheiden gezin, waarin mijn moeder veel manipuleerde, zichzelf vaak centraal stelde en egoïstisch was. Daar had ik het als kind vaak moeilijk mee en ik had lang het gevoel dat het mijn schuld was. Later bleek ze een persoonlijkheidsstoornis te hebben.

Ik heb een groot deel van mijn jeugd voor mijn moeder gezorgd, ik was haar emotionele steun.

Ook nu – nu ik ouder ben – zorg ik nog altijd voor haar, maar op een andere manier. Ik zal daar meer over vertellen in de dagboekfragmenten die gaan volgen. In mijn jeugd heb ik mij vaak onbegrepen en alleen gevoeld, maar dat ben ik helemaal niet, weet ik inmiddels.

Er zijn (helaas) zo veel kinderen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt en nog altijd meemaken. Door hier mijn verhaal te delen hoop ik dat andere kinderen in een soortgelijke situatie zich niet meer zo alleen en onbegrepen voelen.

De dagboekverhalen die jullie hier kunnen lezen, deel ik onder de naam Sofie.

Dat is niet mijn eigen naam. Ik heb ervoor gekozen om anoniem te blijven in verband met het werk dat ik doe. Ik wilde namelijk altijd al heel graag andere kinderen in soortgelijke situaties helpen en inmiddels werk ik dan ook in de jeugdzorg. Op mijn werk kom ik regelmatig KOPP/ KVO-kinderen tegen, alleen weten zij (vaak) niet dat zij dit zijn. Ik probeer hen te helpen met wat ik heb geleerd tijdens mijn opleiding en zet ook mijn eigen ervaringen daarbij in.

Het bewaren van de professionele afstand als begeleider is waarom ik graag anoniem wil blijven.

Door het delen van mijn verhaal hier, hoop ik dat anderen zich herkennen en erkenning vinden. Misschien kan ik ze zelfs inspireren hier hun eigen verhaal te delen. In mijn werk merk ik dat de doelgroep onderbelicht is en het onderwerp vaak onbesproken blijft. Dit wil ik doorbreken. Ik hoop dat het delen van onze verhalen hier, daar de eerste stap in zal zijn.

Sofie

Praat jij openlijk over jouw KOPP/KOV verleden en heden?

Een Kind van Ouders met Psychische Problemen/Kind van Ouders met Verslavingsproblematiek.

Het is een hele mondvol, maar Sterre en Sofie kunnen er alles over vertellen. De twee jonge vrouwen hebben allebei een moeder met een psychische stoornis. In Lieve ouders, bedankt! vertellen zij wat het leven als KOPP/KOV-kind voor hen betekent.

Lieve ouders, bedankt! maakt deel uit van NIKKI, de documentaire die naar verwachting in het voorjaar 2021 verschijnt.

Al 5 jaar lang volgt en filmt Monique Nolte het leven van Nikki, een 16-jarig meisje dat opgroeit in een multicomplex probleemgezin. Haar moeder, Karin, heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en haar vader heeft een alcohol- en drugverslaving, is zwervende en ziet zijn dochter nauwelijks. Met NIKKI wil Doclines de problemen van deze kwetsbare kinderen toonbaar maken.

Lieve ouders, bedankt! is bedoelt KOPP/KVO-adolescenten tussen 18-30 jaar aan te spreken. Via deze blogs kunnen zij lotgenoten ontmoeten en zien dat ze niet alleen zijn en er meer (jong-) volwassenen nog dagelijks kampen met het verleden, en de psychische problemen waar hun ouders aan lijden.

Bij psychische problemen kan gedacht worden aan depressie, angst, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline.

De zorg voor en om de ouders die psychische en/of verslavingsproblemen hebben, stopt niet wanneer de jongeren uit huis gaan. De loyaliteitsconflicten, waarmee zij kampen, – de keuze tussen jezelf en de ouder – dat is iets wat een volwassen KOPP/KVO-kind beter onder woorden kan brengen dan een minderjarige.

Daarnaast willen we hen stimuleren om deel te nemen, hun verhaal te vertellen, tips uit te wisselen en gezamenlijk een vuist maken naar buiten toe. Hiervoor zullen deze blogs elke keer worden afgesloten met een vraag. Wees niet bang daar op te antwoorden en je verhaal te delen!

Bent u op zoek naar meer informatie omtrent KOPP/KOV en kwetsbare kinderen? Of denkt u dat iemand te herkennen die in de problemen zit? Dan verwijzen we u graag door naar de volgende organisaties:

  1. Het Trimbos Instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Ze bieden trainingen voor zorgverleners en ondersteunend materiaal voor professionals, zorgverzekeraars, gemeenten, ouders van KOPP-kinderen en KOPP-kinderen zelf.
  2. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor de kwetsbare kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing en geweld. Ze organiseren initiatieven rondom kwetsbare kinderen en geven hen een stem. Een goed voorbeeld zijn The Unforgettables, de Jongerenraad van Het Vergeten Kind, die in de vorm van workshops hun verhalen vertellen.
  3. Voel je je thuis soms niet veilig? Of wil je het over iets anders hebben? Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. 850 vrijwilligers bieden een luisterend oor en geven betrokken advies.
  4. Bij Chatbox Fier kun je anoniem in contact komen met een hulpverlener. Als je zelf in een nare situatie zit – of je zorgen maakt om iemand in je omgeving – kun je hier terecht voor informatie en hulp.

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.