vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

6 juli om 23:41

Lieve ouders, bedankt!

Sterre

Hoi!

Ik ben Sterre. Ik ben 22 jaar oud. Mijn moeder heeft helaas erg met zichzelf in de knoop gezeten. Tijdens mijn jeugd had zij psychische problemen en hierdoor was het voor mij thuis soms best lastig. Ook nu ik ouder ben, heb ik soms nog zorgen om haar. Dit maakt mij een zogeheten KOPP-kind.

Ik weet dat er veel meer jongeren zijn, die soortgelijke ervaringen hebben als ik. Maar hun verhalen zijn vaak onzichtbaar, omdat zij zich schamen en liever niet over de problemen thuis praten. En dat is onnodig en daarom wil ik hier mijn verhaal delen omdat ik het belangrijk vind om de taboes en schaamte, die nog altijd psychische problematiek omringen, te doorbreken en het gesprek op gang te brengen. Wij hoeven ons namelijk nergens over te schamen. Jij bent niet de enige en je mag erover praten!

Wordt vervolgd!

Liefs, Sterre

Praat jij openlijk over de moeilijkheden bij jouw thuis?

Een Kind van Ouders met Psychische Problemen/Kind van Ouders met Verslavingsproblematiek.

Het is een hele mondvol, maar Sterre en Sofie kunnen er alles over vertellen. De twee jonge vrouwen hebben allebei een moeder met een psychische stoornis. In Lieve ouders, bedankt! vertellen zij wat het leven als KOPP/KOV-kind voor hen betekent.

Lieve ouders, bedankt! maakt deel uit van NIKKI, de documentaire die naar verwachting in het voorjaar 2021 verschijnt.

Al 5 jaar lang volgt en filmt Monique Nolte het leven van Nikki, een 16-jarig meisje dat opgroeit in een multicomplex probleemgezin. Haar moeder, Karin, heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en haar vader heeft een alcohol- en drugverslaving, is zwervende en ziet zijn dochter nauwelijks. Met NIKKI wil Doclines de problemen van deze kwetsbare kinderen toonbaar maken.

Lieve ouders, bedankt! is bedoelt KOPP/KVO-adolescenten tussen 18-30 jaar aan te spreken. Via deze blogs kunnen zij lotgenoten ontmoeten en zien dat ze niet alleen zijn en er meer (jong-) volwassenen nog dagelijks kampen met het verleden, en de psychische problemen waar hun ouders aan lijden.

Bij psychische problemen kan gedacht worden aan depressie, angst, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline.

De zorg voor en om de ouders die psychische en/of verslavingsproblemen hebben, stopt niet wanneer de jongeren uit huis gaan. De loyaliteitsconflicten, waarmee zij kampen, – de keuze tussen jezelf en de ouder – dat is iets wat een volwassen KOPP/KVO-kind beter onder woorden kan brengen dan een minderjarige.

Daarnaast willen we hen stimuleren om deel te nemen, hun verhaal te vertellen, tips uit te wisselen en gezamenlijk een vuist maken naar buiten toe. Hiervoor zullen deze blogs elke keer worden afgesloten met een vraag. Wees niet bang daar op te antwoorden en je verhaal te delen!

Bent u op zoek naar meer informatie omtrent KOPP/KOV en kwetsbare kinderen? Of denkt u dat iemand te herkennen die in de problemen zit? Dan verwijzen we u graag door naar de volgende organisaties:

  1. Het Trimbos Instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Ze bieden trainingen voor zorgverleners en ondersteunend materiaal voor professionals, zorgverzekeraars, gemeenten, ouders van KOPP-kinderen en KOPP-kinderen zelf.
  2. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor de kwetsbare kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing en geweld. Ze organiseren initiatieven rondom kwetsbare kinderen en geven hen een stem. Een goed voorbeeld zijn The Unforgettables, de Jongerenraad van Het Vergeten Kind, die in de vorm van workshops hun verhalen vertellen.
  3. Voel je je thuis soms niet veilig? Of wil je het over iets anders hebben? Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. 850 vrijwilligers bieden een luisterend oor en geven betrokken advies.
  4. Bij Chatbox Fier kun je anoniem in contact komen met een hulpverlener. Als je zelf in een nare situatie zit – of je zorgen maakt om iemand in je omgeving – kun je hier terecht voor informatie en hulp.

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.