vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

1 juli om 15:30

(09-’12) Maar hoe weet ik nou of mijn moeder écht een persoonlijkheidsstoornis heeft?

18 september 2012 - Sofie

Lief dagboek,

Ik woon nu al 2 jaar op kamers en dacht dat de ruzies tussen mij en mijn moeder minder zouden worden, maar dat is dus niet het geval. Ik trek de ruzies echt niet meer! Mijn moeder zuigt alle energie uit me. Ik heb inmiddels al 5 gesprekken gehad bij de schoolpsycholoog – je mag overigens maar 5 gesprekken per jaar hebben – en het schooljaar is nog maar net begonnen! Daarom heeft de schoolpsycholoog mij nu doorverwezen naar een systeemtherapeut, maar daar moest ik een verwijzing voor halen bij de huisarts.

Eenmaal bij de huisarts vroeg hij me waarom ik een verwijzing wilde. Ik vertelde hem dat ik graag met iemand zou willen praten over de situatie bij ons thuis, over de ruzies met mijn moeder en over alles wat ze allemaal tegen me heeft gezegd. Ook vertelde ik dat ik het idee heb dat mijn moeder een persoonlijkheidsstoornis heeft. Ik lees er nu namelijk veel over op school en ik weet dat mijn vader ook altijd gedacht heeft dat mijn moeder een stoornis had. Maar aangezien mijn vader niet voor niets is gescheiden van mijn moeder, nam ik dat altijd met een kilo zout. Mijn vader verwees me vroeger altijd naar de website van het Trimbos Instituut en die ben ik nu maar uit nieuwsgierigheid gaan lezen.

Maar hoe weet ik nou of mijn moeder écht een persoonlijkheidsstoornis heeft?
Veel van de symptomen waarover ik lees lijken overeen te komen met het gedrag dat ik ook bij mijn moeder zie. Het is alleen erg moeilijk om daar zelf een goed beeld van te krijgen.

Toen ik de huisarts vertelde over mijn vermoedens, vroeg hij mij welke persoonlijkheidsstoornis mijn moeder volgens mij zou hebben. ‘Borderline’, zei ik, want dat is immers wat mijn vader tegen mij heeft gezegd, maar “het kan ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn.” De huisarts vroeg of ik ooit van een theatrale persoonlijkheidsstoornis gehoord had. Hij zei dat hij het eigenlijk niet mocht zeggen, vanwege zijn beroepsgeheim, maar “als mijn moeder in een hokje geplaatst moest worden, paste zij het beste in het hokje theatrale persoonlijkheidsstoornis”. Nou ik ben benieuwd…

Liefs, Sofie

Hebben jullie ouders je verteld over hun ziekte of verslaving of zijn jullie er net als Sofie ook zelf naar op zoek gegaan?

 


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.