vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

23 juli om 12:50

Meer weten over KOPP/KOV?

Vindt hier een helder overzicht over de hulpmogelijkheden omtrent KOPP/KOV in Nederland

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV).

Het is een hele mondvol, maar elke lastige thuissituatie is uniek en kan dan ook niet in een paar woorden worden samengevat. Kinderen hebben het recht om veilig en zorgeloos op te groeien. Hiervoor zijn, in eerste instantie, de ouders verantwoordelijk. Als het de ouders echter niet lukt om een veilige, stabiele en vooral liefdevolle thuissituatie waar te maken, is het aan de omgeving van het kind om verantwoordelijkheid te nemen.

Kinderen in een lastige thuissituaties zijn kwetsbaar en hebben nog geen besef of begrip voor de toestand van hun ouders. Ze worden geacht snel op te groeien in een harde wereld. Als jongvolwassenen worstelen zij dan ook vaak met soortgelijke problemen als hun ouders.

Een voorbeeld: volgens Trimbos ontwikkelt 65% van de kinderen van ouders met een depressie en/of angststoornis op 35-jarige leeftijd zelf een depressie en/of angststoornis.

Om deze trend te doorbreken wil Doclines in samenwerking met haar partners educatiekits bouwen die professionals kunnen gebruiken om kwetsbare kinderen te begeleiden. Deze educatiekits zijn bedoeld voor zorgverleners, pedagogen en docenten.

Maar uiteindelijk kan iedereen een steentje bijdragen. Kwetsbare kinderen schamen zich vaak voor hun situatie, maar het helpt als ze erover praten. Zie je iets in je omgeving? Spreek het kind in kwestie aan, en vraag ernaar. Hoe gaat het met zijn/haar/hen thuis? Dit zal een kind al ontzettend goed doen.

Ben je op zoek naar informatie en hulpmogelijkheden omtrent KOPP/KOV? Dan kun je bij één van deze organisaties terecht:

 1. Het Trimbos Instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Ze bieden trainingen voor zorgverleners en ondersteunend materiaal voor professionals, zorgverzekeraars, gemeenten, ouders van KOPP-kinderen en KOPP-kinderen zelf. Daarnaast organiseert het Trimbos-instituut twee keer per jaar het Landelijk Platform KOPP/KOV.
 2. Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor de kwetsbare kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing en geweld. Ze organiseren initiatieven rondom kwetsbare kinderen en geven hen een stem. Een goed voorbeeld zijn The Unforgettables, de Jongerenraad van Het Vergeten Kind, die in de vorm van workshops hun verhalen vertellen.
 3. Het Nederlands Jeugdinstituut is hét kenniscentrum dat actuele kennis over jeugd, vakmanschap en de organisatie van het jeugdveld verzamelt, verrijkt, duidt en deelt.
 4. Bij Stichting MIND kun je terecht voor uitgebreide informatie over borderline persoonlijkheidsstoornis. Ook kun je hier in contact komen met hulpverleners en gelijkgestemden via de MIND Connect App.
  Stichting MIND heeft ook een afdeling omtrent depressie: MIND Blue.
 5. Trauma Company  zijn specialisten in trauma-sensitieve ondersteuning. Trauma Company biedt begeleiding, ondersteuning, advies en training aan het netwerk van familie, leerkrachten, professionals en vrijwilligers rondom een kwetsbaar kind en jongere.
  Trauma Company biedt daarnaast ook trauma-sensitieve begeleiding en ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer zijn van ondermeer oorlog, vlucht, huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing en chronische ziekte.
 6. De Viersprong gaat voorbij aan kortstondige behandeling voor mensen met een psychisch probleem, en biedt uitzicht op een duurzaam, aanhoudend behandelresultaat. De Viersprong leert cliënten en hun naasten om de problemen te voorkomen, op te lossen of hanteerbaar te maken, zodat zij een perspectief op een beter leven krijgen.
 7. Voel je je thuis soms niet veilig? Of wil je het over iets anders hebben? Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. 850 vrijwilligers bieden een luisterend oor en geven betrokken advies.
 8. Bij Chatbox Fier kun je anoniem in contact komen met een hulpverlener. Als je zelf in een nare situatie zit – of je zorgen maakt om iemand in je omgeving – kun je hier terecht voor informatie en hulp.

Zorgen voor je ouders is een zware taak. Kinderen in lastige thuissituaties moeten vaak hun eigen behoeften laten wijken voor die van hun ouders. Gelukkig ben je niet alleen!

 1. De Eigen Kracht Centrale legt zich toe op het uitrusten van gezinnen om zelfredzaam te zijn. De Eigen Kracht Centrale is opgericht om de reflex van de samenleving te veranderen. Van helpen, interveniëren, trajecten of oplossingen bedenken voor of aan burgers, naar de reflex dat burgers eerst aan zet zijn.
 2. Labyrinth in Perspectief zet zich in voor familie en vrienden van mensen met psychische problemen. Met name voor hen die, doordat ze overbelast raken, zelf ook hulpvrager worden of dreigen te worden. De focus ligt met name bij lotgenotencontact. Families van mensen met psychische problemen kunnen in contact komen met andere families die met dezelfde problemen kampen. Dit doen zij onder andere door telefonische ondersteuningen, activiteiten en geheime Facebookgroepen.
 3. Zorg jij voor iemand in jouw omgeving met een beperking, ziekte, verslaving of psychische problemen? Dan ben jij een Jonge Held! Jonge Helden zijn jonge mensen die zorgen hebben voor of over iemand in hun directe omgeving. Voor jou is het misschien heel normaal, maar dat zorgen voor een ander is niet altijd makkelijk. Wil jij hier graag een keertje over praten? Of heb je vragen over alles wat bij het zorgen en je eigen leven komt kijken? Dan kun je contact opnemen met WOeJ Jonge Helden. Ook organiseren zij chill avonden voor jonge mantelzorgers, waar zij verhalen kunnen delen en steun bij elkaar kunnen vinden. Meedoen? Stuur een appje naar 06 30212658 of mail jongehelden@woej.nl.

Is de situatie thuis echt onhoudbaar, en moet een kind uit huis geplaatst worden? Dan kun je hier terecht:

 1. KMN Kind en co biedt in Midden Nederland al 40 jaar kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, peutergroepen, tussenschoolse opvang en gastouderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar oud.

Verslaving is meedogenloos en creëert een zeer onveilige thuissituatie voor kinderen. Als ouders problemen hebben met alcohol, drugs en/of gokken, heeft dit vaak veel invloed op eventuele kinderen. Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 249 instellingen voor verslavingszorg in Nederland bekend. Er zijn hulpmogelijkheden voor volwassenen met een verslaving, maar ook voor kinderen van ouders met verslavingsproblematiek:

 1. Jellinek, de expert op het gebied van verslavingszorg. Jellinek is sterk in preventie en in wetenschappelijk bewezen behandeling voor álle vormen van verslaving. Je kunt direct bellen: 088 – 505 1220.
 2. Brijder specialiseert zich op persoonlijk herstel, en stemt de behandeling af op wie jij bent, en wat jij nodig hebt. Bel voor een intake gesprek: 088 358 20 00.
 3. Trubendorffer biedt trajecten en behandelingen waarbij je thuis kunt blijven wonen. Deze nieuwe ambulante behandeling is intensiever en volgens Trubendorffer effectiever dan de ‘klassieke’ klinische methode. Voordeel is vooral dat je na de behandeling in een beschermde omgeving niet zomaar wordt teruggestuurd naar het dagelijks leven.  Ook is er een online behandeling mogelijk. Bel voor een intake gesprek: 0800 – 999 999 8.
 4. Novadic Kentron biedt verslavingszorg in Brabant. Ook heeft Novadic Kentron hulp ontwikkeld die kinderen van ouders met verslavingsproblematiek begeleiden met het begrijpen en leren omgaan van de verslaving van hun ouders.
 5. IrisZorg is een instelling voor verslavingszorg in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Naast directe aanpak van de verslaving biedt Iriszorg ook ondersteuning bij begeleid wonen en ondersteuning voor mensen om je heen.

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken