vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

30 juli om 14:00

(10-’19) ‘Mijn eerste relatie was een relatie vol geweld’

De blauwe ogen deden Karin minder pijn dan de woorden die erbij gevoegd werden.


15 oktober 2019

Lief leven,

Tegen beter weten in, ben ik na het overlijden van mijn vader bij mijn toenmalige vriendje gaan wonen. Ja, tegen beter weten in, ja…Dat realiseer ik me nu ook.

Bij zoveel dingen besef ik ondertussen dat ik nooit heb geleerd om naar mezelf te luisteren. Mijn innerlijke stemmetje heb ik totaal genegeerd.

Ik zat toentertijd namelijk in een nogal agressieve relatie. Hij was mijn eerste vriendje en ik had – denk ik – al geaccepteerd dat hij gewelddadig  was en dat dat veroorzaakt werd door mijn achterlijke gedrag.

Met dat achterlijke gedrag bedoel ik mijn Borderline.

Hechtingsprobleem
In die tijd was ik vooral bang om hem te verliezen en in de steek gelaten te worden. Dat is mijn hechtingsprobleem, dus. Maar ja, als je 20 jaar bent, dan weet je dat allemaal niet. Zeker niet als je moeder zegt dat je gedrag het gevolg is van de ziekte en het overlijden van je vader, en je schoonmoeder vindt dat je de agressie zelf uitlokte. Wist ik veel… Ik vond mezelf toch al niet zo leuk toen, dus accepteerde ik alles wat zij tegen en over mij zeiden.

Uiteindelijk waren het anderen, die me vertelden dat de agressieve relatie waarin ik in niet goed was. Toen hij merkte dat ik dat doorkreeg, ging hij me manipuleren en werd hij nog gewelddadiger.

Achteraf besef ik dat ik zijn afwijzing opzocht. Dit was immers bekende kost voor mij; daar kon ik  kennelijk mee omgaan….. Ik verkeerde dus in een totaal verkeerde belevingswereld zonder dat ik het zelf doorhad. Dit was namelijk mijn realiteit.

Pijn
Pas toen mijn broer ging scheiden en hij weer introk bij mijn moeder, durfde ik weg te gaan bij mijn vriendje… Mijn broer was groot en sterk en zou mij beschermen. Door de jaren heen was ik erg onder de indruk van hem geraakt. Nooit had ik hem verteld wat er zich allemaal in mijn leven afspeelde. Ik schaamde me en was bang. De enkele keer dat ik wél vertelde wat er was gebeurd en ik aan mijn familie of vrienden moest uitleggen hoe ik aan dat blauwe oog kwam, moest ik dat uiteindelijk betalen met 2 blauwe ogen die mijn vriendje mij later bezorgde.

En geloof me, dat blauwe oog (of 2) was echt niks vergeleken bij de woorden die tegen me gebruikt werden binnen mijn relatie. Zelfs nu heb ik dat nog steeds. Woorden snijden in mijn ziel. Lichamelijke pijn doet me niks.

Na de relatie met mijn vader die mij in de steek liet door zijn ziekte en mijn broer die mij in de steek liet doordat hij het leger in ging, was mijn eerste relatie dus een relatie vol geweld.

De rode draad in mijn leven is afwijzing en bevestiging van het feit dat ik de oorzaak ben van andermans problemen. Dat gevoel is in de baarmoeder al ontstaan. Laatst las ik dat onderzoek heeft uitgewezen dat het zo werkt: in die baarmoeder weet je al of je welkom bent en of er spanning in je nest heerst.

X Karin

Wat doet afwijzing door degene waar je juist door geaccepteerd wilt worden met jou?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.