vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

21 augustus om 15:34

Moeder Natuur trakteert op houtrijp

Kees fotografeert rijp in het kille ochtendzonnetje, ergens stil en vroeg in januari.

Houtrijp en sprookjeswereld

Beste Monique,

Wat was het weer schitterend gedurende mijn dagelijkse wandeling door het trouwe natuurgebied van Beekhuizen! Wat heb ik weer genoten van het unieke winterlandschap!

Sinds 18 december 2016 kon ik me vergapen aan de mooiste rijp die ik ooit had gezien. Ik genoot!

Daar ik al bij het opstaan en het voorzichtig openen van de gordijnen wist dat het wel eens kon uitdraaien op een uitzonderlijk mooie en fotogenieke winterwandeling, legde ik mijn camera klaar. Die bleek niet overbodig te zijn. Tijdens de wandeling heb ik diverse opnames gemaakt.

De betoverende schoonheid waarmee Moeder Natuur me trakteerde, bleef me fascineren.

Op foto 1 is iets bijzonders te zien: houtrijp. Een oude boomtak, die op de grond ligt, draagt aan zijn uiteinde een flinke pluk ijskristallen die aan een dikke knot wolvezels doet denken. Een prachtig gezicht! Zo bijzonder!

Hoe ontstaat zoiets? Hoewel ik niet deskundig ben op dit vlak en ook niet weet of mijn hypothese juist is, vermoed ik dat er in dood hout processen plaatsvinden, die het gevolg zijn van langzame ontbinding. Daarbij komen gassen vrij en waarschijnlijk ook kleine plukjes waterdamp. Zodra deze in de buitenlucht terechtkomen veranderen ze spontaan in rijp. Bij temperaturen van kouder dan 2 graden onder nul voltrekt zich dit fenomeen. Gisteren kwam ik al enkele dode takken tegen die zulke ijsvezels hadden; soms waren het er veel meer. Zeker, toen het 5 graden vroor.

De volgende foto’s tonen hoe fraai de rijp alle bomen tooide. Op de poelen lag ijs.

Kortom, het was een onvergetelijke winterwandeling. Ik hoop dat er in dit seizoen meer van zulke dagen gaan komen. Keep my fingers crossed!
Groeten van Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.