vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 mei om 11:42

Moeizame en onzekere tijden

Vrijdag 29 november 2019

 

Beste Monique,

Het gaat de laatste tijd niet zo heel geweldig met mij. De dagen zijn ledig en somber en daardoor kom ik tot weinig bezigheden, behalve het verrichten van huishoudelijke klusjes, onderhoud, schoonmaken, opruimen en af en toe mijn ouders helpen door voor hen te koken. Voor de rest is het saaiheid troef.

Het weer speelt zoal een rol in deze sukkeltijd. Inmiddels leunen we dicht tegen december aan, maar willen de temperaturen niet bepaald meewerken voor een voor-winters weertype dat voor deze tijd van het jaar zo kenmerkend is. En juist dáár verlang ik zo naar! In de voorbije weken leek het even de goede kant op te gaan, maar nu loopt de temperatuur overdag weer zo hoog op dat ik me er niet prettig bij voel. Hoe moet dat straks verder?

Tegenslag
Aangezien de afgelopen winter schrikbarend weinig voorstelde, maak ik mij best zorgen dat het ook het komende seizoen zal tegenvallen. De nare krantenberichten over het klimaatopwarmingsprobleem die ik de afgelopen maanden telkens tegen kwam, stemmen mij allesbehalve optimistisch.

Ook privé heb ik evenzeer de nodige tegenslag ondervonden. Het heeft weinig zin om dat allemaal op Facebook op te gaan sommen, maar ik ben er wel van geschrokken en moet het allemaal verwerken.
Om toch nog een beetje ‘jeu’ in het leven te brengen in de vorm van een creatieve dagbesteding heb ik iets getekend en geschilderd dat geheel iets anders is dan het gebruikelijke onderwerp. Het is een in stilistische letters samengestelde ’troetelnaam’ van een bekende personenauto.

Markante wagen
Tijdens mijn dagelijkse wandelingen kom ik her en der een exemplaar van deze markante wagen tegen. Steeds meer viel mij het naamplaatje op en uiteindelijk vond ik het zo mooi dat ik het ging bestuderen. Ik keek hoe die letters er precies uit zagen, in welke proporties en in welke geometrie.
Thuis maakte ik op ruitjespapier enige potloodschetsjes van dat naamplaatje en na enig meet- en rekenwerk ging het er op lijken.

Afgelopen maandag ben ik eraan begonnen. Met pen, geodriehoek en liniaal stortte ik me op het tekenpapier. Na iedere ochtend heerlijk ontspannen te hebben getekend, kwam het naamplaatje vanochtend af.
Het resultaat mocht er wezen. Ik heb er direct na voltooiing een foto van gemaakt voor Facebook om geïnteresseerde lezers toch nog iets te laten zien nu ik mijn laatste tekenopdracht van de klanten hier niet mag plaatsen.

Hartelijke groeten,

Kees

 

Prikkels
Mensen met autisme nemen de wereld anders waar dan ‘normale’ mensen doen. Prikkels en veranderingen komen harder binnen. Zo kan het dat Kees eerder depressieve gevoelens kan krijgen van kleine en grote veranderingen. En dat die gevoelens vrij hard binnenkomen. Waar een ‘normaal’ iemand zich aanpast en zich erover heen zet, kan een persoon met autisme nog erg lang malen en piekeren over hetgeen dat anders is dan gewoonlijk. Bij Kees zijn dat bijvoorbeeld een omslag in het weer. Of weer wat niet hoort voor de tijd van het jaar. Verschillende instanties laten zien hoe dat werkt door autisten zelf er iets over te laten vertellen, zoals PASNederland , Autisme Digitaal en Vanuit Autisme Bekeken. Daarbij strijdt Vanuit Autisme Bekeken ook voor het normaliseren en includeren van mensen met autisme in de samenleving.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.