vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

2 juli om 17:58

Na gedane arbeid is het goed rusten

Een huis uit 1920, tussen Art nouveau en de Amsterdamse School, niet ver van het KNMI

Zaterdag 4 augustus 2018

Twee tekeningen in één maand!

Beste Monique,

11.40 uur: ik legde de laatste hand aan de tweede tekenopdracht van de maand. Binnen tamelijk korte tijd heb ik dus nog een werkstuk voltooid. En wat voor werkstuk! Ik heb bijzonder grote voldoening van het resultaat en inmiddels heb ik via de e-mail contact gehad met mijn klant. Ook zij was zeer onder de indruk van het werk en ik kreeg een mooi compliment.
Blijdschap alom.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat ik in één maand tijd twee tekeningen heb gemaakt.

Reden hiervoor was dat door het lang aanhoudend hete zomerweer naar buiten gaan en mooie wandelingen maken er niet meer bij waren. Hierdoor kwamen er meer uurtjes vrij om me maar op de volgende opdracht te storten.

Net zoals de vorige werken betekende ook deze opdracht fikse concentratie en minutieus priegelwerk om de kleine, strakke details zo evenwichtig mogelijk op papier te zetten. En het inkleuren met plakkaatverf was eveneens een intensieve arbeid.
Daar het huis op een niet al te groot stuk papier hoefde te worden uitgewerkt, bleek de tijdsduur relatief kort: slechts 14 werkdagen heb ik eraan besteed. Ik bofte dat ik de tekening vanochtend al af kon krijgen, want in de middag werd het wederom onverwacht snikheet en luidde het devies: binnenblijven en uitrusten.

Tijdens het tekenen in de afgelopen twee weken bewees de airco in mijn huiskamer goede dienst. De ruimte bleef heerlijk koel.
Direct na het voltooien van het werk nam ik foto’s van het kersverse resultaat, waarmee ik mijn klant de voltooide tekening via de mail kon tonen. En natuurlijk zijn de foto’s ook voor online.

En dan nu iets over het huis zelf: het betreft een vrijstaande woning in een woonwijk in De Bilt, niet ver van het KNMI.
Het is gebouwd in 1920 in een min of meer rustige architectuur, die de overgang markeert van late Art-Nouveau naar de bouwstijl van de Amsterdamse School.

Bescheiden, maar sierlijk, zo kan je de architectuur ongeveer wel typeren. De houten lijsten van de hoofdgevel, de erker, voordeur, het afdakje boven de voordeur en de glas-in-loodruitjes laten zien dat er nog sprake is van invloed van de Art-Nouveau, maar het strakke en vele metselwerk (de bakstenen) met kleine reliëfs erin om enige decoratie te geven, verraden iets van de Amsterdamse School.

Het voltooien van deze tekening houdt in dat ik nu enige tijd rust ga nemen. Na gedane arbeid is het goed rusten. Wellicht dat ik pas half augustus of misschien zelfs later aan de volgende opdracht ga beginnen.
Hartelijke groeten,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.