vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 december om 12:04

Nederland op slot; ik merk niets

Zaterdag 19 december 2020


Beste Monique,

‘Nederland op slot; ik merk niets’. Dit is zomaar een lijfspreuk van mezelf, met ambivalente betekenis. Wat de inhoud ook moge zijn, het is momenteel kennelijk ‘een ieder voor zich’.

De boodschappen die ik vanochtend deed, verliepen zoals gebruikelijk. Alles geschiedde zoals het ook vóór de  lockdown verliep zonder extra grondige maatregelen of wijzigingen van procedures bij de supermarkten. Het was voor de begrippen van een lockdown zelfs vol en druk te noemen, hier in het dorp. Iedereen kocht zoveel mogelijk in voor de aanstaande feestdagen.

Goed gevulde schappen
In de supermarkt aangekomen trof ik tot mijn grote opluchting weer goed gevulde schappen aan, en alles wat ik nodig had, was voorradig. Ik deed meteen voor maar liefst zes dagen inkopen. Dat was beslist geen kleinigheid. De tassen vulde ik tot de nok  toe vol met levensmiddelen en na afloop van het winkelen zeulde ik de lading mee naar huis.
Ook buiten het dorp ging de zaterdag gewoon zijn gangetje. Ik zag kinderen vrolijk naar de naburige voetbal- en hockeyvelden fietsen. Auto’s reden af en aan, zoals het iedere zaterdag het geval was. Kennelijk bleken  de sportvelden dus toch geopend te zijn.
Hoe zat dat nu?
Hoe het ook moge zijn, ik kwam moe maar voldaan thuis. In de keuken pakte ik de spullen uit en nam mijn rust.   Achteraf bezien, bleek alles reuze te zijn meegevallen.
Dan maar met de modeltrein!
Ik herinner mij dat de eerste lockdown in het afgelopen voorjaar veel uitgesprokener verliep. Toen leek het buiten uitgestorven te zijn. Ja, zelfs 
 angstig  stil op straat, met geen ziel te bekennen. Niemand waagde zich naar buiten.  
De tweede lockdown waarmee we thans te maken hebben, kwam niet helemaal als een verrassing.   Eind augustus kreeg ik het vermoeden dat het niet uitgesloten was dat er in het najaar of juist tegen de feestdagen van december een nieuwe lockdown zou volgen. Als dat zo zou zijn, wat dan te doen? dacht ik.
Ik moest een plan bedenken.  Nog geen dag later schoot mij iets te binnen. Een oude liefde van mij kwam in mij boven.  Ik ging ermee aan de slag, onder het motto: “Nederland plat? Dan maar met de modeltrein!”

Inderdaad, sinds die laatste augustusdagen kan ik de middagen goed vullen. Wanneer ik
   hard heb gewerkt, aan bijvoorbeeld een tekenopdracht, stort ik me gedurende de vrije uurtjes op het miniatuurspoor. Creativiteit genoeg! Iedere keer probeer ik een nieuwe treincombinatie uit en stel daarmee een complete   dienstregeling samen. Met succes rijd ik die af. Of ik nou een spoorwegtraject door Duitsland neem of door België, of Frankrijk. Of gewoon door Nederland…. Mogelijkheden genoeg!

Omdat ik veel spul moest laten inrijden, bouwde ik eind augustus het modelspoor al op. Immers, het rollende materieel had twee jaar lang stil in de dozen gelegen. Nadat ik alles weer rustig op gang had gebracht, bereed ik met de treinen die ik op dat moment tot mijn beschikking had,    mooie lange trajecten. Vanaf half september zette ik nog meer op de rails. Variatie tot en met! Natuurlijk roept ook de plicht van het huishouden. Daar houd ik me vrijwel iedere dag aan.

Lijfsbehoud
En nu over Kerst 2020. Dat ga ik in alle rust vieren. Ik weet namelijk niet of er familie bij ons langskomt, zoals bijvoorbeeld mijn broers. Daarover bestaat nog geen zekerheid.  Misschien pakt Kerstmis wat saai uit, misschien ook niet, maar ik denk dat het in deze ‘eigenaardige’ tijd beter is om niet al te veel mensen tegelijk uit te nodigen. Veiligheid voor eigen bestwil luidt het devies. Uit lijfsbehoud! 

Tot slot hoorde ik onlangs dat het coronavirus met de huidige, halfzachte buitentemperaturen gemakkelijker gedijt en zich beter verspreidt dan bijvoorbeeld in de zomermaanden of herfst. De kans op besmetting wordt hierdoor ook groter. Net als toen in het vroege voorjaar. Extra alertheid is dus geboden.  Ik denk dat alleen een vorstperiode met strenge vorst het gevreesde griepvirus nog onder sim kan krijgen. Daar hoop ik dan ook op.
Hartelijke groeten,
Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken