vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

19 mei om 13:55

Ongerief en droefheid

Woensdag 5 juni 2019

Beste Monique,

De laatste dagen zijn voor mij niet de plezierigste dagen. Al probeer ik van iedere dag de beste dag te maken, het tegendeel komt ervoor in de plaats.

Het is buiten warm. Ja, zeer warm zelfs. En drukkend. De afgelopen nachten heb ik slecht geslapen, want ook ’s nachts blijft afkoeling uit. Ook al raast de ene regen- en onweersbui na de ander over ons heen, de verkoeling die zo’n bui geeft is slechts een momentopname. Een eenhapscracker.

Na zo’n spektakelstuk blijft het vocht buiten in de atmosfeer echter hangen en loopt de temperatuur even later weer merkbaar op. De volgende ochtend ben ik lens; door de klamme warmte geen oog dichtgedaan.

Tekenen is onbegonnen werk
Overdag: tekenen is met die benauwde warmte onbegonnen werk. Daar ik niet prettig in mijn vel zit en moe ben, lukt het me zelfs niet enkele voorzichtige potloodschetsjes te maken.
Pas vandaag kon ik weer een deel van het geheel op papier neerzetten, al geschiedde het hap-snap.

Maar er is nog meer dat mij dwars zit en dat is de dood van Martine Bijl. Toen ik dit nieuws hoorde, was ik met stomheid geslagen. Ik kon het niet geloven. Even later was ik geschokt en verdrietig tegelijk.

Ik beschouwde Martine Bijl als één van de meest veelzijdige talenten onder de ‘Bekende Nederlanders’. Een beroemdheid van topniveau zou ik welhaast kunnen zeggen. Ik was zeer gecharmeerd van Martine. Haar artistieke carrière sprak mij enorm aan. Ze kon bijna alles! Acteren, programma’s presenteren (denk aan ‘Heel Holland Bakt’), optreden in films en televisieseries, cabaretvoorstellingen geven, en vooral, de lachspieren van de mensen in beroering brengen met haar zo aparte laconieke humor! En last but not least: Martine kon prachtig zingen!

Martine was uniek
Toen zij twintig jaar was, zong zij het onvergetelijke nummer ‘Lazare en Cecilia’. Een schitterend lied!
Reclamespots voor de STER heeft Martine ook vertolkt. We kennen Martine Bijl natuurlijk van een leverancier voor groenten in glas en blik. Maar ik herinner me ook dat zij veel eerder een herkenningstune had gezongen voor een theemerk. Dat was in 1975. In die spot zong zij op zo’n vertederende wijze dat ik er stil van werd! Haar zachte, rustgevende stem leek een magische uitwerking te hebben en gaf mij troost. Als een lieve, beschermende moeder die ’s ochtends thee voor je zet en ook nog voor je inschenkt. Het leek alsof de thee zo uit het televisietoestel in je kopje gegoten werd! Martine, je was uniek!

De tekst van de titeltune: “Thee treft, treft aan allen, ieder uur, de juiste toon. Thee-hee geeft zoveel charme en toch lijkt thee zo gewoon…” En dat onder kabbelende gitaarbegeleiding.

Ik vond het één van de mooiste reclamespots die ik heb gezien en misschien wel de allermooiste.

De laatste keer dat ik Martine heb zien optreden was als presentatrice in Heel Holland Bakt’ in 2015. In september van dat jaar werd zij getroffen door haar eerste beroerte en sindsdien hebben we nooit meer iets van haar gehoord. Nu weten we dat we deze bekende Nederlandse echt nooit meer zullen zien, behalve dan in herhalingen van series en programma’s waarin zij voorkwam.

Nog meer droevig nieuws
En niet alleen bleef het bij dit bedrukte nieuws, er is meer dat mij droevig stemt. Een bijzonder lieve vrouw die hier in Velp woont, Jet heet zij, heeft plannen om te gaan verhuizen. Zij is al op zoek naar een huis in Amsterdam. Gisteren ontving ik het bericht via de mail.

Ik heb Jet leren kennen toen ik van haar via Facebook opdracht kreeg haar huis in Velp te tekenen. Dat was in 2015. Reeds bij de eerste kennismaking merkte ik dat Jet een hele lieve, warme en spontane vrouw is. Een stralende persoon bij wie ik me min of meer thuis voel en met wie ik heel plezierig kan omgaan. Jet lijkt tot nu toe de enige in Velp te zijn die zo toeschietelijk is, want over het algemeen is het me opgevallen hoe gesloten en op-zichzelf de meeste mensen zijn die hier wonen. Ik heb niemand kunnen vinden bij wie ik me echt zeker en vertrouwd kan voelen. Zo afstandelijk allemaal! En dikwijls ook niet echt bij machte om met gevoelssituaties om te gaan die met autisme te maken hebben.

Maar ik vrees dat het Jet en haar gezin niet gemakkelijk af zal gaan om iets te vinden in Amsterdam. Zij heeft vier opgroeiende kinderen, een echtgenoot en ook nog eens een huisdier. Globaal weet ik dat de beschikbare woonruimte in de meeste huizen in Amsterdam vrij krap is en slechts kan worden gehuurd tegen vaak exorbitant hoge tarieven. En dan moet je het met slechts één verdieping doen. Met z’n zessen en een hond op één appartement: ik moet er niet aan denken. Voor kinderen lijkt er zoal weinig speelruimte te zijn. Zowel binnen als buiten. En dan in een stad als Amsterdam met al die drukte.…

Ik ga haar missen
Jet vertelde me dat zij hier in Velp haar kennissen en familie mist, want die wonen bijna allemaal in Amsterdam en directe omstreken. Ook Jet zelf is Amsterdamse. De stad ligt haar zo aan het hart.
Bovendien werkt haar echtgenoot hier. Jet schreef dat hij dagelijks veel ongemak ondervindt van files als hij van Velp naar zijn werk toe gaat en vice versa.

Hoewel ik Jet, die toch wel een druk leven leidt, slechts sporadisch spreek (tijdens boodschappen doen of als ik haar tegenkom tijdens wandeling in het bos), is het toch iemand die een speciaal plekje in mijn hart heeft verworven. Als we elkaar spreken, dan vieren gezelligheid en opgewektheid de boventoon.

Mocht het ooit zover zijn dat Jet Velp daadwerkelijk gaat verlaten, dan zal ik waarlijk iemand missen.

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.