vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

27 augustus om 12:19

Op naar Baarn!

Woensdag 1 juni

Beste Monique,

Naar Baarn. Dat was het programma van de dag. Naar Baarn voor het maken van foto’s van wel een heel bijzonder gebouw. Wat het precies is, zou ik nog even geheim willen houden. En, we gingen naar Baarn om samen met de eigenaar van dat gebouw te overleggen hoe hij het getekend wil hebben.

Vandaag was het een zeer benauwde en warme dag. Gisteren viel het nog mee, maar ditmaal sloeg de hitte als een verlammende deken om me heen toen ik buiten kwam. Vreselijk!

Hoe zou het in de auto worden als ik met mijn vader op stap ging?

Behalve hoge temperaturen, voorspelde de weersverwachting een hoop nattigheid met kans op wateroverlast. Mijn moeder vond het plan om vandaag naar Baarn te rijden niet erg verstandig. Ze voorzag het risico dat we ergens vast zouden komen te zitten of erger. Ze hoopte dat we het uit zouden stellen. Voor alle zekerheid had mijn vader op zijn computer de buienradar bekeken en hij constateerde dat een trip naar Baarn er wel in zat. Vooral in de ochtenduren zou het weer zich betrekkelijk rustig houden.

Keek mijn ogen uit
En zo togen we naar ons doel. Gelukkig was de wagen airconditioned en hadden we geen last van de warmte. We ondervonden onderweg, op de heenweg, geen problemen met slecht weer of verkeersopstoppingen. Binnen drie kwartier arriveerden we in een prachtige omgeving met statige vrijstaande villa’s, die historisch architectonisch beslist interessant mochten worden genoemd.Kolossen van huizen, die gebouwd zijn aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw. Ik keek mijn ogen uit in Baarn. Een heerlijk rustig dorp trouwens, geheel in tegenstelling tot bijvoorbeeld Laren of Bussum.

Mijn vader slaagde erin de weg te vinden en we bereikten spoedig onze bestemming.

Het gebouw zag er inderdaad schitterend uit. Het was geheel in Zwitserse chalet-stijl met ragfijn houtsnijwerk langs de dakranden, terwijl de hoofdgevel zelf bekroond werd met de mooiste partij: een in hout open gesneden timpaan met geometrische bloemmotieven.

Het bouwjaar van dit opmerkelijke huis is 1874.

Sober van binnen
Even later klopten we aan en verscheen daar de eigenaar. Het gebouw bleek zijn kantoor en hij gaf ons een rondleiding. Zo mooi dat het van buiten was, zo sober en zakelijk deed het van binnen aan. Ik had aanvankelijk verwacht dat er ook van binnen veel opsmuk van stucwerkornamenten en fraaie tegeltableaus zou zijn, maar die kon ik hier wel even uit mijn hoofd laten. Het bleek louter om een ‘werkgebouw’ te gaan.

Vervolgens liet mijn klant naast zijn werkafdeling een speciaal dakterras zien, alwaar je een mooi uitzicht over de bossen en landerijen van Baarn had.

Daar stonden we dan, op het dakterras. Overigens, het weer in Baarn viel mee. Het was veel minder warm dan in Velp, omdat er een verkoelende wind opstak uit de richting van het Gooi- en Eemmeer.

Overleg
Na de rondleiding, ging ik met mijn klant in overleg over de foto’s en de hoek van waaruit ik zou gaan fotograferen.

Hij hoopte dat ik zijn kantoorafdeling zou gaan tekenen. Ik heb een aantal foto’s vanuit ‘zijn’ hoek genomen en nam er ook een paar van dichtbij om de details, zoals het metselwerk, bakstenen en ornamenten, in beeld te krijgen. Dat was niet makkelijk, want door tegenlicht kreeg ik die zijde moeilijk in de lens.

In totaal schoot ik vijftien plaatjes.
Tegelijkertijd voerde ik met de eigenaar levendige gesprekken. Ook mijn vader kon uitstekend met hem optrekken. De klant leerde mij kennismaken met een aantal interessante voorwerpen, die allemaal met techniek te maken hadden. Zijn uitleg vond ik zeer boeiend. Na alles met hem te hebben doorgenomen en kennis rijker te zijn geworden, namen we afscheid.

Hij vertelde ons dat we van harte welkom waren als we nog iets wilden zien en zoal zou hij ons te hulp schieten via de e-mail, indien ik nog vragen over de opdracht had.

Terug naar Velp
Mijn vader en ik verlieten het gebouw en daarmee ook Baarn. Terug naar Velp. Al met al kende de trip een geslaagd verloop daar het onderlinge contact tussen mijn vader en mij en ook met de klant zeer plezierig waren. Het verkeer op de snelweg viel mee. Geen wegpiraterij en agressief rijgedrag. Dat leverde een gunstige bijdrage aan de goede sfeer van vandaag.
Thuisgekomen bekeek ik op mijn computer de foto-opnames. Die waren voor zover ik kon zien, redelijk gelukt. Na de lunch fietste ik naar de fotozaak om mijn kaart af te geven voor het laten ontwikkelen en afdrukken van de foto’s. Die liggen waarschijnlijk pas begin volgende week klaar.

Ik ben benieuwd.

Vermoeid
Voorlopig ga ik het even rustig aan doen. Ik heb wat last van vermoeide ogen als gevolg van het vele tekenen in de afgelopen maanden. Ook het warme weer speelt mij de nodige parten. Pas medio volgende week denk ik aan de nieuwe tekening te beginnen.

Tot slot moet ik de lezers van Facebook helaas mededelen dat foto van de laatste tekening – de boerderij in Friesland – nog even op zich zal laten wachten, alvorens het op Facebook zal verschijnen.

Zojuist had ik contact met mijn klant en hij vertelde me dat het een speciaal verrassingsgeschenk betrof. Desalniettemin kreeg ik van zijn kant een bijzonder enthousiaste reactie via de mail. Wat was hij blij, toen ik hem een foto van de tekening toezond! Hij schijnt er zeer van onder de indruk te zijn.

Binnenkort hoop ik dat hij tijd heeft het werk op te kunnen komen halen. Ik wacht af.

Hartelijke groeten,

Kees

Autisme en Werk
Voor Kees betekent tekenen: werk. Veel autisten worstelen met het vinden van een passende werkplek. Daarom helpen bedrijven als Jobstap en ITvitae autisten met het vinden van een passende werkplek. Zo zet Jobstap alle bedrijven op een rijtje die een plekje vrij hebben en hun mensen begeleid in hun baan. En zorgt ITvitae niet alleen voor een leertraject in de IT voor hoogfunctionerende autisten, maar proberen ze op die manier deze mensen ook een baan aan te bieden. Of binnen het eigen bedrijf of op een plek waarvan ze weten dat je persoonlijk begeleid wordt.


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.