vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

15 juli om 15:19

Palmolie vrij in de reformwinkel

Kees zegt zijn vertrouwde merken naar jaren vaarwel

Maandag 28 augustus 2017

Wat is het beste advies?

Beste Monique,

Langzaam krabbel ik weer een beetje omhoog uit het dal waarin ik me het laatst bevond.

Deze ochtend ben ik gedurende mijn boodschappen te rade gegaan bij de mensen van de reformwinkel om advies in te winnen omtrent de palmolie. Misschien kunnen zij mij vertellen wat verantwoord is en wat niet. En hoe het zit met reformproducten. Zit daar ook palmolie in verwerkt?

De eigenaar van de winkel vind ik een bijzonder aardige, sympathieke man, die veel kennis heeft over de herkomst en achtergrond van biologische levensmiddelen. Ook hij maakt bezwaren tegen het grootschalige gebruik van palmolie en de manier waarop deze geproduceerd wordt. Maar, zei hij, de palmolie en -vetten, die in onze voedingsproducten zitten, zijn veilig, omdat deze geteeld worden in oude plantages. Er hoeft dus geen regenwoud voor gekapt te worden. Toegegeven, palmolie, palmvet en palmsuiker zijn inderdaad minder gezond dan andere oliën, vetten en suikers. Echter, het product in kwestie is gemakkelijk toepasbaar in velerlei procedés en de hoeveelheid die men binnenkrijgt, is gering.

In de reformwinkel kan ik dus met gerust hart mijn vertrouwde bouillonblokjes, sauzen en baksels blijven kopen. In de supermarkt is het echter een geheel ander verhaal. Ik heb wel bijna een uur lang de schappen van de levensmiddelen afgesnuffeld! Bij de koekjes en biscuits, bij de zoutjes, bij de sauzen en soepen. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel pakjes in mijn handen heb gehad om op elk ervan de ingrediëntenlijst aandachtig te lezen. Het aantal producten dat palmolie bevatte, loog er niet om! Helaas kon ik moeilijk hoogte krijgen van de manier waarop de palmolie geproduceerd is. Zolang dat niet duidelijk is, doe ik er verstandig aan die producten niet te kopen. Gelukkig kon ik een paar alternatieven vinden waarin geen palmolie of -vet in voorkwamen. Maar de keuze was beperkt.

Het zal voor mij een serieus gewenningsproces betekenen om van de vertrouwde merken waarvan ik decennia lang liefhebber was, af te stappen en over te gaan op koekjes, biscuits en sauzen zonder palmproducten erin. De ervaring zal het leren.

Tot slot, er zijn levensmiddelen waarop speciaal vermeld staat dat de fabriek aandacht besteedt aan duurzame en ecologisch verantwoorde teelt met oog op het milieu. De eventuele aanwezigheid van palmolie of -vet daarin vertrouw ik wel. Over het algemeen vind ik het aantal producten met zo’n vermelding erin nog gering. En dát in het immense aanbod van levensmiddelen dat de klant voorgeschoteld krijgt!

Hartelijke groeten,

Kees


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.