vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

20 juli om 11:11

(02-’20) Relatieverslaving

Gevoelens zijn lastig voor Karin, dus doet zij er alles aan om ze te onderdrukken.


3 februari 2020

Lief leven,

Gisteren las ik een artikel over ‘relatieverslaving’. Nou dat was me een eye opener; iets waar ik met schematherapie nog niet eens aan toegekomen was.

Tijdens het lezen van dit artikel viel weer een hele puzzel op z’n plek en heb ik eindelijk antwoord op de vraag: ‘Waarom val ik altijd op de verkeerde mannen?’ Nu begrijp ik het en ben met stomheid geslagen.

Roze olifant
Blijkbaar is het hebben van een verslaving aan relaties het gevolg van opgroeien met een roze olifant in het midden van de kamer. We lopen er gewoon omheen en doen alsof hij er niet is.

Ondertussen wordt alles steeds duidelijker voor mij; ik zie en begrijp eindelijk de cirkels waar ik jarenlang in heb rondgedwaald en de tijd die ik daarmee verspild heb. Allerlei vraagstukken kruisen mijn gedachten. De vraag ‘wat als’ is daar één van.

Het is zo’n zinloze vraag en ik pijnig mezelf ermee door keer op keer die vraag te stellen; daarmee houd ik de negatieve spiraal in stand in plaats van dat dit soort dingen me op een positieve manier aan het denken zetten en ik ermee aan de slag ga. Wauw, dat ga ik vanaf nu eens even anders aanpakken. Dat denk ik natuurlijk wel gemakkelijk, maar eigenlijk worden mijn gedachten meteen daarna geblokkeerd door de vraag ‘hoe?’

Verliefd zijn overkomt je
Kijk, als je verliefd wordt op iemand dan is dat iets wat je overkomt. Wat je er vervolgens mee doet is de volgende stap. Nou moet ik bekennen dat ik qua gevoelens nogal impulsief ben en vaak uit emotie denk en handel. Gevoelens zijn sowieso ingewikkeld voor mij. Ik doe eigenlijk altijd alles om mijn gevoelens te onderdrukken, ongeacht waar ‘t over gaat.

Bovendien heb ik een hechtingsprobleem waardoor ik totaal geen besef heb over wat wel en niet normaal is binnen een relatie. En naarmate je meer abnormale dingen in een relatie meemaakt en accepteert, vindt je weinig meer gek en vergeet je dat wat zich soms binnen je relatie afspeelt volkomen absurd is.

Op zoek naar wat er niet was
Ik ben altijd op zoek geweest naar wat er niet was. Misschien omdat ik ernaar verlangde, omdat ik het zelf nooit gehad heb. Onbewust herken je wat je hebt gemist en voel je je er daarom misschien wel toe aangetrokken. Zo werkt dat dus bij mij.

Op dit moment heb ik geen partner en sta ik er niet open voor. Ik besef me overigens heel goed dat als ik gelukkig wil worden, ik op het relatiegebied nog veel werk te verrichten heb zodat ik in de toekomst betere partnerkeuzes kan maken. Want dat is natuurlijk wat ik het liefste wil: gelukkig zijn binnen een relatie.

Daarvoor moet ik aan mezelf gaan werken. Ik moet onder ogen komen dat ik het ben die keer op keer de verkeerde partners kies. Ik wil niet langer dat een slechte verhouding mijn leven negatief beïnvloedt. Een nieuwe partner moet een toevoeging zijn aan mijn leven – aan alles wat ik heb – in plaats van een invulling van hetgeen ik mis.

❤ Karin

Welke openbaring heb jij laatst gehad over jezelf?


Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.