vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

18 augustus om 16:15

Save the bees!

De buurman van Kees is professioneel imker en vertelt over een belabberde lente.

Zaterdag 27 mei

Beste Monique,

Ikzelf zit momenteel niet zo geweldig in mijn vel. Natuurlijk is het buitensporig warme weer de boosdoener van het minder actieve, ja soms zelfs saaie onzekere leven dat ik nu even moet leiden.

Ik kan weinig doen. Treinreizen naar het midden en westen van het land, daar kan ik nu niet aan denken. Een dagje Amsterdam zou een ondoenlijke opgave zijn met deze warmte, die al zo lang aanhoudt. Ik mis de koele dagen heel erg.
Ik merk het ook aan de natuur. Hoezeer we ook de tuin besproeien, alles verdroogt en gaat dood.

Een akelig gezicht.

Ook constateer ik dat er weinig vogels zijn. Nauwelijks verscheidenheid in soorten.

Van onze overburen hoorde ik gisteren dat het dit jaar heel slecht gaat met de bijen. Mijn overbuurman, die een ervaren imker is en zelfs in een vereniging voor bijenhouders werkt, verwacht een magere oogst. Alle afgelopen jaren konden we uitzonderlijk lekkere ‘voorjaarshoning’ krijgen. Honing die de bijen in maart en april al maken. Ik vind deze soort de lekkerste die er is. Maar dit jaar is er geen voorjaarshoning. Het extreme weer heeft de bijen flink parten gespeeld (de ene keer te warm, dan weer te koud met daarnaast te weinig bloei vanwege de droogte).

Ik maak mij überhaupt zorgen over het voortbestaan van de bijen. Heel even leek er hoop te gloren doordat vrijwilligers er in slaagden de bijenpopulatie weer te laten groeien, maar onlangs hoorden we dat het aantal toch steeds minder wordt als gevolg van menselijk toedoen (uitroeiing van kleine insecten waar de bijen afhankelijk van zijn).

Dit bericht heeft mij gisteren vreselijk van streek gemaakt, want ik ben een groot honingliefhebber en onze overburen verkopen de lekkerste. Ik vind het moeilijk mijn nare gevoelens hierover te verwerken.

Een Amerikaanse wetenschapper zei ooit (ik weet niet of het waar is): “Als er geen bijen meer zijn, heeft de mens hooguit nog vijf jaar te leven.”

Wel of niet waar, de bijen moeten weer terugkomen. De populatie moet groeien!

Groet,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.