vergrootglas
arrow Ga terug

video
avatar

Doclines NL

22 juni om 19:29

Schipperen en sukkelen

Kees kan niet wachten op de herfst maar heeft wel weer een schitterende opdracht af.

Woensdag 19 september 2018

Beste Monique,

De laatste tijd betekent het schipperen en sukkelen. Allereerst doet de buitensporige nazomerwarmte mij niet veel goed. Wanneer ik mijn ochtendwandeling maak, overvalt deze mij al omstreeks 9.30 uur en blijft er spoedig weinig plezier over van het heerlijke in-de-natuur-zijn.

Gisteren merkte ik dat ook toen ik te voet de boodschappen deed. Ik liep door het dorpscentrum en werd overrompeld door een hele warme zuidenwind, die van het inkopen doen een erg vermoeiende bezigheid maakte. Afgemat en bezweet kwam ik om 10:00 uur thuis.

Verder kampt mijn vader met een vervelende verkoudheid. Zijn stemming lijdt eronder. Het maakt hem moe en prikkelbaar. Mijn moeder en ik beleven niet veel vreugde aan zijn constant bozige reacties met schorre stem. Wat een naar gehoor!

Werkelijk op alles krijgen we een bars antwoord. Er valt even geen behoorlijk gesprek met hem te voeren. Gezelligheid is in deze dagen ver te zoeken bij mijn ouders.

Mijn moeder en ik proberen hem zoveel mogelijk uit de weg te gaan. We laten mijn vader maar even sudderen in zijn vertrouwde luie stoel. In afwachting tot hij zich beter voelt.

Ik moet maar zien de lange saaie middagen vol te maken. Het zal al een stuk schelen als de hinderlijk aanwezige warmte voorbij is en het buiten herfstiger weer gaat worden.

Toch lukt het me redelijk de ochtenden vol te maken. Ik werk aan een verzameldoosje voor nieuwe cd’s met daarop klassieke muziekstukken van een Italiaanse componist, wiens naam mij niet eerder bekend voorkwam. Prachtige pianoconcerten staan er op! Ook komen er in die verzameling klassieke kamermuziekwerken voor, onder andere voor fluit, hobo, viool en zelfs gitaar.

Het doosje beschilder ik in passende kleuren en ik kalligrafeer met plakkaatverf teksten erop. Hetzelfde doe ik met de cd-envelopjes en de bijbehorende boekjes met daarin beschrijving over de muziek.

Tot slot wil ik de trouwe lezers mijn laatste tekenwerkstuk niet onthouden.

Zoals al eerder verteld, gaat het om een huis in Broek-in-Waterland (zie ook Facebook-blog over 7 juni j.l. en 10 september j.l.).
De plaat laat de binnenplaats van het huis zien met daarbij het terras. Dat gedeelte vonden mijn klant en ik de mooiste zijde van het huis. In juni kwamen we overeen dat ik dat gedeelte zou gaan tekenen.

Het huis is een kenmerkend voorbeeld van de architectuur in Broek-in-Waterland. Het dateert uit verschillende tijdvakken. De geschiedenis van de eerste bouw van dit huis gaat terug naar 1599(!) Bijna 420 jaar geleden! Maar de huidige vorm kreeg het pas in de laatste kwart van de 17e eeuw en het begin 18e eeuw, terwijl er omstreeks 1850 een belangrijke verbouwing plaatsvond met uitbreiding.
Zo is de grote L-vorm van het huis ontstaan met een afsluiting evenwijdig aan de zijstraat. Gedurende die twee-en-een-halve eeuw geschiedde de bouw min of meer beetje bij beetje tot er sprake was van een goed bewoonbaar huis.

In 1990 onderging het een restauratiebeurt met aanpassingen volgens de eisen van het modernste leefcomfort.

Na de totstandkoming van dit werk staat het tekenen niet stil. Maar voordat ik aan de volgende opdracht ga beginnen, houd ik een tijdje rust. Leuke, ontspannen bezigheidjes, zoals cd-verzameldoosjes maken, wil ik nog eventjes volhouden.

Pas begin oktober zal ik weer serieus gaan tekenen.

Hartelijke groet,

Kees

Opmerkingen

Alle opmerkingen bekijken

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst.